1. Anasayfa
  2. Benzer Kitaplar

“49 Numaralı Parçanın Nidası” Hayranlarına Okuma Önerileri

“49 Numaralı Parçanın Nidası” Hayranlarına Okuma Önerileri
0

49 Numaralı Parçanın Nidası her şeyden öte kültürel kaosu ve iletişim sorunlarını kendisini çevresinde dağılıp giden halüsinojenik bir dünyanın içinde bulan genç bir kadının gözlerinden anlatan bir romandır.

49 Numaralı Parçanın Nidası

Yazar: Thomas Pynchon
Çevirmen: Feride Evren Sezer
Yayınevi: İthaki Yayınları
Sayfa Sayısı: 184

Oedipa Maas, kocası Mucho ile beraber yaşayan genç bir kadındır. Bir gün, eski erkek arkadaşı Pierce Inverarity’nin öldüğünü ve kendisini vasisi olarak adadığını açıklayan bir mektup alır. Vasiyeti yerine getirmeye karar veren Oedipa, San Narciso’ya yola çıkar ve bundan sonra kendisini gizemli bir dünyanın içinde bulur. Büyük bir gizemi çözmek üzere olduğuna inanan Oedipa gitgide dünyadan soyutlaşacak ve yalnızlığa gömülecektir. Oedipa’nın çevresindeki dünya uyuşturuculara, komplo teorilerine, hayallere dayalı bir yer haline gelir. Öyle sık halüsinasyon görür ki kaotik bir yabancılaşmanın içine tıkılıp kalır.

49 Numaralı Parçanın Nidası her şeyden öte kültürel kaosu ve iletişim sorunlarını kendisini çevresinde dağılıp giden halüsinojenik bir dünyanın içinde bulan genç bir kadının gözlerinden anlatan bir romandır.

Oedipa, bir gün Pierce’ın pul koleksiyonunun açık artırma ile satılacağını öğrenir. Pullar 49 numaralı parça olarak satışa çıkarılacaktır. Gizemli bir katılımcı 49 numaralı parçanın peşindedir. Bu gizemli kişinin kimliğini öğrenmek üzere müzayedeye gitmeye karar veren Oedipa, 49 numaralı parçanın nidasını bekler.

“49 numaralı parçanın nidası” hayranlarına okuma önerileri 1 – 49 numarali parcanin nidasi scaled

Son Şeyler Ülkesinde

Yazar: Paul Auster
Çevirmen: Seçkin Selvi
Yayınevi: Can Yayınları
Sayfa Sayısı: 211

“Paul Auster”in yarattığı “Son Şeyler Ülkesi”, geniş yığınların evsiz barksız yaşadıkları, hırsızlığın suç sayılmayacak kadar yaygınlaştığı, kendi canına kıymak ya da başkalarınca öldürmek yoluyla ölümün tek kurtuluş yolu durumuna geldiği kent. Anna Blume, bu adsız kente ağabeyini aramak için gelmiştir…

“49 numaralı parçanın nidası” hayranlarına okuma önerileri 2 – son seyler ulkesinde scaled
“49 numaralı parçanın nidası” hayranlarına okuma önerileri 13

Marsta Zaman Kayması

Yazar: Philip K. Dick
Çevirmen: Kadir Kıvılcımlı
Yayınevi: Altıkırkbeş Basın Yayın
Sayfa Sayısı: 370

Şizofreninin Kutsal Kitabı!
Philip K. Dick, her dahi gibi “hasta”ydı, belki de her “hasta” kadar dahi!
İç içe giren, karmaşıklaşan zaman, sanrılar, karabasanlar, kaos ve şizofren zihinle dış dünya gerçekliğinin çatışması…

‘Dünyalı’, iktidar ve para uğruna her yolu denemeyi yine hazır: Mars’taki gücünü arttırmak isteyen Arnie Kott, usta bir tamirci ve eski bir şizofren olan Jack Bohlen’ı, geleceği görme yetisi olan otistik Manfred Steiner’le iletişim kurabilecek bir sistem yaratması için kiralıyor.

“49 numaralı parçanın nidası” hayranlarına okuma önerileri 3 – marsta zaman kaymasi scaled
“49 numaralı parçanın nidası” hayranlarına okuma önerileri 14

Amerikan Gotiği

Yazar: William Gaddis
Çevirmen: Şefika Kamçez
Yayınevi: Everest Yayınları
Sayfa Sayısı: 315

20. yüzyıl edebiyatının en etkileyici isimlerinden biri olan William Gaddis, aralarında Thomas Pynchon, Robert Coover, John Barth ve William Gass’in de bulunduğu Amerikan Postmodernizmi’nin öncülerinden.

İlk romanı Recognitions’la büyük yankı uyandıran, iki kez National Book Ödülü’ne layık görülen Gaddis’in başyapıtlarından Amerikan Gotiği, tamamen tek bir mekânda, kitaba da adını veren “marangoz gotiği” (Carpenter Gothic) estetiğiyle inşa edilmiş, Amerika’ya özgü dışı gösterişli ama içi kof ve kullanışsız bir evde geçiyor. İlerledikçe Poe ve Hawthorne’dan tanıdığımız gotik bir atmosfere bürünen roman, okuru pasif gözlemci konumundan çıkartarak, başroldeki evin odalarında, yazarın çarpıcı ifade biçimlerinin ve sıradışı karakterlerinin arasında bizzat dolaşmaya zorluyor.

Gaddis, görkemli bir dinamizmle ve hiç vazgeçmediği ironisiyle kurguladığı diyaloglarla, sömürgecilik tarihinden, CIA ve misyonerlik ilişkisine uzanan geniş konu yelpazesini adeta bir virtüoz gibi işleyerek, Amerikan rüyasının altını üstüne getiriyor.

“William Gaddis benim edebi kahramanımdır.”
Johathan Franzen

“Romanda aykırı bir dönüm noktası. Gaddis’in Amerikan edebiyatına inşa ettiği gösterişli, dahice ve cüretkar Gotik malikaneden yükselen yeni bir kule.”
New York Tımes Book Review

“49 numaralı parçanın nidası” hayranlarına okuma önerileri 4 – amerikan gotigi scaled
“49 numaralı parçanın nidası” hayranlarına okuma önerileri 15

Finneganın Vahı

Yazar: James Joyce
Çevirmen: Umur Çelikyay
Yayınevi: Aylak Adam
Sayfa Sayısı: 320

Uzun yıllardır çevrilemezliği ile bilinen Joyce’un magnum opus’u Finnegans Wake, Umur Çelikyay’ın terscümesi ile nihayet Türkçede. Dilimize Finneganın Vahı adı ile kazandırılan eser, Aylak Adam Yayınları tarafından 3 kitap olarak yayımlanacak. Bir çeviri girişiminden çok, bir terscüme denemesi ya da bir tür Türkçeleştirme yaklaşımıyla ele alınan Finneganın Vahı, yıllardır süren bir bekleyişi nihayet sonlandırıyor.

“49 numaralı parçanın nidası” hayranlarına okuma önerileri 5 – finneganin vahi scaled
“49 numaralı parçanın nidası” hayranlarına okuma önerileri 16

Lazarus Projesi

Yazar: Aleksandar Hemon
Çevirmen: Seda Çıngay
Yayınevi: Everest Yayınları
Sayfa Sayısı: 335

2 Mart 1908’de on dokuz yaşındaki bir göçmen; Lazarus Averbuch, anarşist bir suikastçı olduğu iddiasıyla Chicago polis müdürünün evinde öldürüldü.
Bir yüzyıl sonra, Saraybosna’dan göçüp Amerika’ya yerleşmiş genç yazar Brik, çocukluk arkadaşı fotoğrafçı Rora’yı da yanına alarak Lazarus’un hikâyesinin peşine düştü.

Bir hikâyeyi kovalayan bir diğer hikâye Balkanlar’ın ortasında bir yerde birbirine karıştı.

Lazarus Projesi, göçmen ruhların acılarından, kararsız kahramanların komik serüvenlerine uzanan, siyah beyaz fotoğrafların soldaki sayfalardan bir tanık sandalyesinde oturur gibi olanları izlediği, zamanlar arası bir diyalog.

“Hemon’un yazını yer yer Nabokov’u hatırlatsa da, anlatımı yeniden icat edişindeki marifet Rusları geride bırakacak nitelikte. Şaşırtıcı bir yetenek… Görkemli… İlginç… İddialı…”
James Wood

“49 numaralı parçanın nidası” hayranlarına okuma önerileri 6 – lazarus projesi scaled
“49 numaralı parçanın nidası” hayranlarına okuma önerileri 17

Saydam Şeyler

Yazar: Vladimir Nabokov
Çevirmen: Şükrü Alpagut
Yayınevi: İletişim Yayıncılık
Sayfa Sayısı: 120

“İnce bir dolaysız gerçeklik cilası, doğal ve yapay maddelerin üzerini kaplar; her kim şimdide, şimdiyle kalmak istiyorsa lütfen onun ince gergin cilasını çatlatmasın.”

Saydam şeyler, asık suratlı, sakar bir kiŞi olan kahramanımız Hugh Person’ın İsviçre’ye yaptığı dört ziyaret çevresinde gelişiyor. Genç bir yayıncı olan Hugh, R. ile görüşmeye gönderilir. Yolda Armande’ye âşık olur ve defalarca aşağılandıktan sonra, onu arsız bir İskandinavyalı’nın elinden alarak evlenirler. Birlikte New York’a döner. Sekiz yıl sonra -bir cinayet, bir süre delilik ve kısa bir tutukluluğun ardından- Hugh, geçmişinin izlerini yakalamak için yalnız başına duygusal bir yolculuğa çıkar.

Yazar, R.’nin edebiyata ilişkin kuramsal görüşlerinde, daha temelde ise gözlemlenebilir nesnelerin değişen dünyasının oluşturduğu fonda, düş, anı ve zaman öğelerini iç içe dokuyarak önplana çıkarıyor.

“49 numaralı parçanın nidası” hayranlarına okuma önerileri 7 – saydam seyler scaled
“49 numaralı parçanın nidası” hayranlarına okuma önerileri 18

Kaplan! Kaplan!

Yazar: Alfred Bester
Çevirmen: Barış Tanyeli
Yayınevi: İthaki Yayınları
Sayfa Sayısı: 304

“Yüksek maceranın, zengin yaşamanın ve zor ölmenin olduğu bir Altın Çağ’dalardı… ama kimse öyle düşünmüyordu. Servet ve hırsızlığın, talan ve yağmacılığın, kültür ve ahlaksızlığın geleceği… ama kimse bunu kabul etmiyordu. Aşırıların çağındaydılar, ucubelerin büyüleyici yüzyılı… ama kimse bunu sevmiyordu.”

Uzayda ölüme terk edilen ve 170 gün boyunca havasız ortamda hayatta kalmayı başaran Gully Foyle, kendine geldikten sonra gemi enkazından kurtulur ve intikamını almak için yola koyulur. Tüm Dünya’yı değiştirecek bir sırrı da yanında taşımaktadır.

“Bester’in iki muazzam kitabı zamanının ötesine geçmeyi başardı. Yaklaşık altmış senedir herkesin en iyi on bilimkurgu kitabı listesindeki yerlerini korudular.”
Robert Silverberg

“En sevdiğim kitap ne mi? Kaplan! Kaplan!”
William Gibson

“Bilimkurgu edebiyatı gerçek deha ürünü çok az eser çıkardı ve bu da onlardan biri.”
Joe Haldeman

“49 numaralı parçanın nidası” hayranlarına okuma önerileri 8 – kaplan kaplan scaled
“49 numaralı parçanın nidası” hayranlarına okuma önerileri 19

Kırk Öykü

Yazar: Donald Barthelme
Çevirmen: Nurdan Maral
Yayınevi: Monokl
Sayfa Sayısı: 280

Amerikan Edebiyatının kurucu isimleri arasında sayılan Donald Barthelme, postmodern öykü alanında çığır açmış olan nüktedan ve minimalist yapıtlarla tanınmaktadır. Hayatı boyunca yoğun olarak sürdürdüğü Sartre, Camus, Pascal, Heidegger, Kierkegaard, Ionesco, Beckett, Husserl okumaları öykülerine büyük etki etmiştir.

“Barthelme ölmüş mü? Bu kitaptaki öykülerini yazdığı sırada hala hayatta mıydı? Postmodern öykü takipçileri Barthelme’yi tanıyor mu? Barthelme Türkiye’de yaşasaydı onun ruhuna en uygun şehir hangisi olurdu? Barthelme öykülerini birbirinden bağımsız olarak yazdığı milyonlarca cümlenin arasından rastgele seçip onları uç uca ekleyerek oluşturmuş olabilir mi?

Cümleler ondan bağımsız bir şekilde bir araya gelmiş olabilir mi? Barthelme diğer kült öykücüler hakkında ne düşünüyor? Barthelme öykülerinden başka bir şeyi hiç düşündü mü? Barthelme hangi devirde yaşadığının farkında mıydı? Barthelme şimdi hangi devirde yaşandığının farkında mı? Barthelme hiç anlaşılmayacağım korkusu yaşadı mı? Barthelme kendisini hiç anladı mı? Barthelme, anlamı dünyanın neresinde aradı? Ya Barthelme benim ruhani babamdı ya da ben bir sahtekarım.”
Dave Eggers

“49 numaralı parçanın nidası” hayranlarına okuma önerileri 9 – kirk oyku scaled
“49 numaralı parçanın nidası” hayranlarına okuma önerileri 20

İğrenç Adamlarla Kısa Görüşmeler

Yazar: David Foster Wallace
Çevirmen: Sabri Gürses
Yayınevi: Siren Yayınları
Sayfa Sayısı: 352

İnsan olmanın ve dünyaya atılmışlığın lanetini bayrak gibi taşıyan, sözün bittiği yerde başlayan bir kitap: İğrenç Adamlarla Kısa Görüşmeler. “Neye inanacağınızı siz seçersiniz,” diyen dev bir yazardan birbirine bağlı anlatılar ve farkındalıkla örülü, bangır bangır bir metin. 25 yaşındayken yayımlanan ilk romanıyla Amerikan edebiyatına yepyeni bir soluk getiren, büyük eseri Infinite Jest ile Tüm Zamanların En İyi 100 Kitabı (Time) seçkisine giren David Foster Wallace, kayıp bir kuşağın en özgün seslerinden biri sayılıyor.

2008 yılında hayatı boyunca ona eşlik eden depresyona yenik düşen ve intihar ederek hayatına son veren David Foster Wallace, İğrenç Adamlarla Kısa Görüşmeler’de gündelik detaylardan grotesk anlara uzanarak çağa özgü insanlık tecrübesini ortaya koyuyor. İğrenç Adamlarla Kısa Görüşmeler, söylediklerimiz ve dinlediklerimizin gerisindekileri görmek isteyenleri, insan bilincinin karanlık koridorlarına doğru kısa ama sarsıcı bir yolculuğa çıkarıyor.

“49 numaralı parçanın nidası” hayranlarına okuma önerileri 10 – igrenc adamlarla kisa gorusmeler scaled
“49 numaralı parçanın nidası” hayranlarına okuma önerileri 21

Beyaz Gürültü

Yazar: Don DeLillo
Çevirmen: Handan Balkara
Yayınevi: Siren Yayınları
Sayfa Sayısı: 416

Çağdaş edebiyatın devi Don DeLillo’dan dehasıyla sarsan bir başyapıt: Beyaz Gürültü. Zamanımızın panoramasına dönük kara bir ayna, tüketime ve tükenişe odaklı yaşamlarımıza atılan acımasız ve esprili bir bakış. DeLillo’nun kahramanı bir Amerikan üniversitesinde, siyah güneş gözlüğüyle kendi icadı Hitler Çalışmaları bölümünde ders veren bir profesör: Jack Gladney.

Gladney, tutkuyla sevdiği dördüncü eşi Babette ve çocuklarıyla, sakin bir kasabada yaşıyor ve Hitler imgesiyle sağlamlaştırdığını sandığı yaşamının az çok güvenli olduğunu sanıyor. Ne ki günün birinde gökyüzünde kara bir bulut beliriyor ve durgun görünümlü, ideal yaşam en korkunç kâbusları aratmayacak bir hale geliyor.

Bir adamın tek kişilik medeniyeti, temellerinden sarsılıyor. Bir kadın, yakasına yapışan korkudan tuhaf bir anlaşma yaparak kurtulmayı deniyor. Kitleler, diktatörlerin önünde tek sıra olup diziliyor ve kalabalıklar Rock yıldızlarının önünde eğiliyor. Bütün bunlar fena halde tanıdık geliyor ve bu ânı daha önce yaşamış olduğunuza dair tuhaf bir duygu sizi esir alıveriyor. Hayat bildiklerinizi hatırlamaktan, hatırladıklarınızı unutmaktan ibaret… Beyaz Gürültü: Ahir zamanlarda yaşama dair sarsıcı bir metin, dehşetli bir kehanet.

“49 numaralı parçanın nidası” hayranlarına okuma önerileri 11 – beyaz gurultu scaled
“49 numaralı parçanın nidası” hayranlarına okuma önerileri 22

Boyalı Kuş

Yazar: Jerzy Kosinski
Çevirmen: Aydın Emeç
Yayınevi: E Yayınları
Sayfa Sayısı: 172

1939 yılının sonbaharı, İkinci Dünya Savaşı’nın ilk haftaları. Binlerce benzeri gibi altı yaşındaki o küçük çocuk da, Orta Avrupa’nın büyük bir şehrinde yaşayan annesiyle babası tarafından uzak bir köye gönderildi. Bir takım olaylar bütün hesaplarını alt üst etti. Başıboş kalan çocuk bir köyden diğerine geçti durdu.

Savaşın dört yılını geçirdiği köyler, belirli bir bölgede toplanmıştı. Köylerinden dışarı çıkamayan, kendi aralarında yaşayan, sarı saçlı, açık tenli mavi gözlüdür oraların köylüleri. Oysa çocuk esmer, kara kaşlı ve kara gözlüydü. Herkes çocuğu Çingene ya da Yahudi sandı.

“Kosinski’de hemen hemen her rakip yazarı alt edecek teknik virtüözlük vardır. Ama pek az yazarın da geçmişinde onun engin tecrübeleri yatmaktadır.”
Los Angeles Herald Examiner

“İkinci Dünya Savaşı’nı konu edinen kayda değer kurgulardan hiçbiri Jerzy Kosinski’nin Boyalı Kuş’unun seviyesini yakalayamaz. Görkemli bir sanat eseri ve insan iradesi üzerine yazılmış en iyi methiye. Bunu okuyan asla unutmayacak, ve mutlaka sarsılacak. Boyalı Kuş edebiyatımızı ve yaşamlarımızı zenginleştiriyor.”
Jonathan Yardley

“Olağanüstü… Tam anlamıyla sersemletici… Hayatımda okuduğum en güçlü kitaplardan biri.”
Richard Kluger

“49 numaralı parçanın nidası” hayranlarına okuma önerileri 12 – boyali kus scaled
“49 numaralı parçanın nidası” hayranlarına okuma önerileri 23
E-Bülten Abonesi Olun

En yeni içeriklerimizden ilk sizin haberiniz olsun!

İstenmeyen posta göndermiyoruz! Gizlilik politikamızda daha fazlasını okuyun.
Lütfen spam klasörünü kontrol edip güvenli olarak işaretleyin.


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home5/yokyerki/public_html/wp-content/themes/geoit/frameworks/reaction.php on line 56

2017 yılının Aralık ayında kurulan ve farkındalık yaratmak amacıyla gönüllülerin oluşturduğu bir topluluk.

Yazarın Profili
İlginizi Çekebilir

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir