1. Anasayfa
  2. Yazarlar

Boris Pasternak Kitapları

Boris Pasternak Kitapları
0

Boris Pasternak Kitapları. Boris Leonidoviç Pasternak 10 Şubat, 1890’da doğmuş, 30 Mayıs, 1960’da vefat etmiştir.

Çağımızın en büyük şairlerinden biri olarak görülmektedir. 1920’lerde Rus edebiyat çevrelerinde “şairlerin şairi” unvanını almıştır. SSCB’nin kültür politikasını yönetenlerle ters düşmüş ve şiirleri 1936’dan itibaren ülkesinde yasaklanmıştır.

Boris Pasternak Kitapları

Bir Hikaye

Yazar: Boris Pasternak
Çevirmen: Hülya Arslan
Yayınevi: Yapı Kredi Yayınları
Sayfa Sayısı: 88

Pasternak, nesir tarzında yazdığı eserleri arasında özel bir yere sahip olan Bir Hikâye’sini 1929 yılında yazar. 39 yaşındadır. Hikâye 1916 kışında Rusya’da geçer.

Anlatının kahramanı evli kız kardeşine ziyarete gider. Uzun yolculuktan sonra yorgun düşer ve daldığı huzursuz uykuda Birinci Dünya Savaşı’ndan önceki barış dolu yazın olaylarını anımsar…

“Bir Hikâye” Boris Pasternak’ın erken dönem eserlerinin en özgünü, Doktor Jivago’nun habercisi.

“Şairin özgün bir dünya görüşü var. Duygularını ifade etmek için özel sözcükler kullanıyor. Düşüncelerini alışılmışın dışında dile getiriyor. Bazen şiirin kalıplarına sığmıyor, işte o zaman ortaya şairin nesri çıkıyor.”

bir hikâye
boris pasternak kitapları 5

Doktor Jivago

Yazar: Boris Pasternak
Çevirmen: Hülya Arslan
Yayınevi: Yapı Kredi Yayınları
Sayfa Sayısı: 608

Ülkemizde romancı olarak tanınan ama Rus edebiyatının büyük şairi olan Boris Pasternak’ın tek romanı: Doktor Jivago. 1956’da Sovyetler Birliği tarafından yayımlanması uygun görülmeyen, 1957’de gizlice kaçırıldığı İtalya’da ilk kez yayımlanan ve Pasternak’a 1958 Nobel Edebiyat Ödülü’nü kazandıran kitap, Türkçeye elli yılı aşkın bir süre sonra, ilk kez eksiksiz bir biçimde ve doğrudan Rusçadan çevrildi. Jivago’nun yazdığı şiirlerden oluşan ek bölümle birlikte…

Önüne kattığı herkesi sürükleyen büyük bir ihtilalin ve ölümsüz bir aşkın romanı olan Doktor Jivago, Rus epik romanı geleneğine 20. yüzyılda eklenmiş en önemli halkalardan biri.

“İnanıyorum ki Doktor Jivago insanoğlunun edebi ve ahlaki tarihindeki büyük olaylardan biri olarak kalacaktır.”
Edmund Wilson

“20. yüzyılın ortasında, 19. yüzyılın büyük Rus romanı, Kral Hamlet’in hayaleti gibi geri dönüp bizi ziyaret ediyor. Boris Pasternak’ın Doktor Jivago’sunun bizde uyandırdığı duygu işte bu.”
Italo Calvino

thumbnail
Önerilen Yazı
Doktor Jivago Hayranlarına 23 Kitap Önerisi
doktor jivago
boris pasternak kitapları 6

İnsanlar ve Haller

Yazar: Boris Pasternak
Çevirmen: Sabri Gürses
Yayınevi: Yapı Kredi Yayınları
Sayfa Sayısı: 88

Boris Pasternak özyaşamöyküsünü kaleme alırken dönemin Rusya’sında temas ettiği sayısız yazar, sanatçı ile yaşadığı deneyimleri de içtenlikle aktarıyor…

Ülkesi SSCB’de yayımlatamadığı, bu nedenle 1957’de İtalya’da yayımlanan Doktor Jivago adlı romanıyla ünlenen ve 1958’de Nobel Edebiyat Ödülü’ne layık görülen ancak Sovyet Rusya hükümetinin baskısıyla ödülü reddetmek zorunda kalan Boris Pasternak (1890-1960) İnsanlar ve Haller’de sıradışı bir özyaşamöyküsü denemesi sunuyor. Skriyabin’den esinlenerek Moskova Konservatuvarı’na başlayan, sonrasında müzisyen olma fikrinden vazgeçip edebiyata ve şiire yönelen Pasternak, Birinci Dünya Savaşı yıllarında özel öğretmenlik yapmış ve kimya fabrikasında çalışmış, bacağındaki rahatsızlık yüzünden askerlik yapmamıştı.

Her ne kadar Rus Devrimi’nden sonra kurulan hükümetin acımasız uygulamalarından korkuya kapılsa da devrimi destekleyen Pasternak’ın rejimle uyuşmazlığı siyasi değil fakat estetik bakışıyla ilintiliydi. Bulutlardaki İkiz (1914), Bariyerlerin Üstünde (1917), Kızkardeşim – Hayat (1922) adlı şiir kitaplarıyla önde gelen Rus şairler arasında yer aldı. Rilke’ye hayranlık duyar, Sartre’ın Bulantı’sını okunaksız diye nitelerken, vatandaşı Mayakovski’yi büyük bir şair olarak görmüyordu. Yazarlığının ve şairliğinin yanı sıra Shakespeare’in, Goethe’nin eserlerini de Rusçaya çeviren Boris Pasternak İnsanlar ve Haller’de özyaşamöyküsünü kaleme alırken dönemin Rusya’sında temas ettiği sayısız yazar, sanatçı ile yaşadığı deneyimleri de içtenlikle aktarıyor.

“Ait olduğum toplumda bana verilmiş olan ödüle atfedilen değer nedeniyle, bu ödülü reddetmek zorundayım, bu gönüllü reddim nedeniyle bana gücenmeyin.”
(Boris Pasternak’ın Nobel komitesine yazdığı not)

“İvinskaya’ya işini geri verin, ödülden vazgeçtim.”
(Boris Pasternak’ın Komünist Parti Merkez Komitesi’ne yazdığı not)

i̇nsanlar ve haller
boris pasternak kitapları 7
E-Bülten Abonesi Olun

En yeni içeriklerimizden ilk sizin haberiniz olsun!

İstenmeyen posta göndermiyoruz! Gizlilik politikamızda daha fazlasını okuyun.
Lütfen spam klasörünü kontrol edip güvenli olarak işaretleyin.


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home5/yokyerki/public_html/wp-content/themes/geoit/frameworks/reaction.php on line 56

2017 yılının Aralık ayında kurulan ve farkındalık yaratmak amacıyla gönüllülerin oluşturduğu bir topluluk.

Yazarın Profili
İlginizi Çekebilir

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir