Sel Yayıncılık LGBT Kitaplığı. LGBT veya GLBT, 1990’larda LGB kısaltmasından sonra ortaya çıktı ve 1980’lerin ortaları ile sonlarından itibaren gey sözcüğü yerine kullanılarak LGBT topluluğunu temsil etmeye başlamıştır.
Sel Yayıncılık LGBT Kitaplığı
Toplumsal Cinsiyet Yanılsaması
Yazar: Cordelia Fine
Çevirmen: Kıvanç Tanrıyar
Yayınevi: Sel Yayıncılık
Sayfa Sayısı: 342
Bebeklerin cinsiyeti anne rahminde belirlenir fakat asıl ayrım toplumda başlar: Erkek bebeklere mavi giydirilir, kızlara pembe; erkekler analitik düşünür, kızların duygusal zekâsı keskindir; erkekler ağlamaz, kızlar şefkatlidir; erkekler iş hayatında ve toplumda üst tabakalara rahatlıkla yükselirken kadınların yerinin ev olduğu iddia edilir… Tüm bu asılsız ayrımların dayanağı kimi zaman bilimsel kalıplara oturtularak meşrulaştırılan kültürel inançlar ve önyargılardır.
Cordelia Fine, bu yargıların sağlamasını yapıyor, inanç haline gelmiş yanılgıları psikolojik ve nörolojik alanda takip ediyor. İronik bir dille kaleme aldığı, araştırmalarla tarihsel örnekleri harmanladığı bu çalışmanın, yayınlandığı andan itibaren tüm dünyada karşılık bulması, herkesin toplumsal cinsiyet yanılsamasından mustarip olduğunu kanıtlıyor.
Gey ve Lezbiyen Yazını
Yazar: Hugh Stevens
Çevirmen: Kıvanç Tanrıyar
Yayınevi: Sel Yayıncılık
Sayfa Sayısı: 336
Lezbiyen ve gey araştırmaları, son yirmi yılda edebiyat araştırmalarını dönüştürdü ve öğrenci ve akademisyenler için hayati ve etkili bir alana doğru evrildi. Bu Rehber, okuyuculara lezbiyen ve gey yazarların eserleri, hemcins arzusu ve queer kimliklerin edebî temsilleri üzerine yapılmış araştırmalar hakkında, bilgilendirici bir tartışma yelpazesi niteliğinde.
Her bölüm, alanın kilit kavramlarını rahat anlaşılabilecek bir biçimde sunuyor ve bu kavramların onları okuma biçimimizi nasıl aydınlatabileceğini göstermek için birçok önemli edebî metne başvuruyor. Katkıda bulunanlar, toplumsal cinsiyet ve cinsellikle ilgili temalara dayanarak, bu alanı karakterize eden geniş yaklaşım çeşitliliğini ve teorik çerçeveleri örneklendiriyor.
Bu kitap, özellikle Türkiye’de, gey lezbiyen yazını konusunda yok denecek kadar sınırlı sayıdaki kaynaktan biri ve bu sayede hem edebî, hem de toplumsal açıdan Türkçede de artık açılması gereken bir kapıyı aralıyor.
Öteki Erkekler
Yazar: Aras Güngör
Yayınevi: Sel Yayıncılık
Sayfa Sayısı: 216
Öteki Erkekler, ikili cinsiyet sisteminin kadınlık ve erkeklik hatlarını çizen, toplumsal cinsiyet duvarlarında oyuklar açan yedi trans erkeğin deneyimleri ile geçiş sürecinde olanların yararlanabileceği bir rehber ve konu üzerine başlıca kavramların açıklamalarından oluşmaktadır. Türkiye’nin farklı bölgelerinden, farklı etnik, ekonomik ve sosyal alanlarından gelen trans erkeklerin aile, eğitim, sağlık, hormon kullanımı, trans geçiş ameliyatları, hukuki süreçleri ve gündelik hayatlarına dair deneyimlerini içeren Öteki Erkekler’de daha önce dinleyemediğiniz hikayeler anlatılıyor.
“Kadın” kimliği dolayısıyla ayrımcılığa uğrayan trans erkekler, “trans” kimlikleri dolayısıyla da ikinci kez şiddete ve nefrete maruz kalmaktadırlar. Bu çalışmayla trans erkeklerin kendi hikayelerini bir başkasından dinleme ihtiyaçlarını gidererek, yalnız oldukları sanrısını bir nebze olsun azaltacağını ve ‘diğerlerinin’ de onları daha fazla anlayacağını umuyoruz.
Göğe Kuşak Lazım
Yazar: Ahmet Güneş
Yayınevi: Sel Yayıncılık
Sayfa Sayısı: 143
LGBTİ hareketi, 80’lerin son çeyreğinde Türkiye toplumsal hareketler tarihine dahil olup dinamizmi, çok yönlü bakış açısı, dönüştürücü pratikleri ile mücadeleye damgasını vurdu.
Hareketin gelişimini, kolektifleşmesini ve farklı zeminlerde siyaset alanı yaratmasını; sürecin özneleriyle birebir görüşmeler yaparak dernekleşme, hukuki sorunlar, siyasi partiler, vicdani ret ve temsil gibi başlıklar üzerinden inceleyen Göğe Kuşak Lazım, yazılmakta olan bir tarihe tanıklık çağrısı niteliğinde.
Bu alanda mücadele eden çeşitli şehirlerden kurumların ve inisiyatiflerin kendilerini hem yaptıkları hem de hedefleri kapsamında ifade ettiği, yaklaşım farklılıklarını da gösteren bir rehber.
Gökkuşağının altında yaşam var!
Homofobi Sözlüğü
Yazar: Louis-Georges Tin
Çevirmen: Melis Tezkan, Okan Urun
Yayınevi: Sel Yayıncılık
Sayfa Sayısı: 444
Homofobik söylem ve eylemleri, ileri sürülen teorileri ve açıklamaları, homofobik gerilimlerin yaşandığı kurumlar ile sosyal ve coğrafi alanları ele alan Homofobi Sözlüğü, bu tutumun kökenlerini ve günümüzdeki gerçekliğini dinden sinemaya, siyasetten gündelik hayata birçok alanda irdeleyip ifşa ediyor.
Bu kapsamlı çalışma homofobi olgusunun daha sağlıklı anlaşılması ve bu olguya karşı uygulanacak yöntemlerin geliştirilmesi için detaylı ve derin bir tarihsel kavrayış kazandırıyor. Eşcinsel pratiklerin doğal görüldüğü toplumlardan, bu pratiklerin şiddetli bir şekilde cezalandırılıp mahkûm edildiği ve hor görüldüğü toplumlara geçişin her merhalesini görünür kılarak homofobinin toplumsal kodlarda daima var olacağı mitini sistematik bir biçimde yıkıyor.
Ölümle yaşam, aşağılanmayla onur, kapatılma ve reddetme ile tanınma arasında varlık mücadelesi veren LGBTİ+ bireylerin tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de süregelen siyasal karakterdeki özgürleşme mücadelesine katkı sağlayacak bu çalışma, aynı zamanda önyargılarla mücadele etmek için de son derece önemli bir başvuru kaynağı.
Ah Bu Sevda! – Türk Edebiyatında “Öteki” Cinsellik Öyküleri 1872-1928
Yazar: Serdar Soydan
Yayınevi: Sel Yayıncılık
Sayfa Sayısı: 238
Nabizade Nazım’dan Recaizade Mahmut Ekrem’e, Ahmet Rasim’den Hüseyin Rahmi Gürpınar ve Suat Derviş’e; Tanzimat’tan harf devrimine dek Türkçe edebiyatın zenginleşmesine katkı sunmuş isimlerin metinleri bu kez farklı bir bakış açısıyla derleniyor. Serdar Soydan, bu güçlü kalemlerin satırlarında kâh örtük kâh açıktan anlatılan “öteki” cinsellikleri Ah Bu Sevda!’da buluşturuyor.
Dönemin toplumsal ve sosyal hayatına ayna tutan, bir kısmı anonim hatta yasaklı, bazısıysa Latin alfabesine ilk kez aktarılan bu özgün ve sıradışı hikâyelerde cinsel yönelim ve cinsiyet kimliğine dair terimler, göndermeler ve argo kullanımları cinsel ötekinin temsili, ötekiye bakış ve ötekiyi yansıtışın değişimini ve gelişimini de açık eden bir mahiyete bürünüyor.
Manşetlerden Gaipliğe: Bay-Bayan Kenan Çinili’nin Evrak-ı Metrukesi
Yazar: Kenan Çinili
Yayınevi: Sel Yayıncılık
Sayfa Sayısı: 264
1935 yılının Nisan ayında görülmeye başlanan “basit” bir tehdit davası davalının cinsiyet kimliği nedeniyle ulusal basının derhal dikkatini çeker ve giderek bir skandala dönüştürülür.
Bugünün kavramlarıyla bir trans erkek ya da crossdresser olarak tanımlanabilecek davalı Kenan Çinili’ye basın “Erkek elbiseli kız”, “Erkek-Kız”, “Erkekleşen Kız”, “Bayan-Bay” sıfatlarını yakıştırır, boy boy fotoğraflarını çekerek hatta şehir turu yaptırarak manşetlerden düşürmez. Kenan ise kendisi hakkında çizilmek istenen portreye giderek ayak uydurup “garip” bir kahramana, hatta polisiye bir hikâyenin gönüllü magazin figürüne dönüşür.
Bu yoğun ilgi sonunda nihayet çalkantılı hayatı “Erkek Elbisesi Altında 26 Yıl” başlıklı yazı dizisiyle tefrika dahi edilen, kimlik inşası ve iddiası hiçe sayılsa da yaşamını dilediğince sürdürmekten geri durmayan, lakin tefrikanın sonlanmasının ardından gazetelerde bir daha izine rastlanmayan Kenan’ın anıları, basının sömürücü niteliğine dair bir ibret vesikası olarak da okunabilir.
Gölgede kalanların, unutulan ve unutturulanların peşinde tozlu sayfaları, arşivleri iğneyle kazan, “öteki”ler hakkında yazmayı sürdüren Serdar Soydan, Kenan Çinili’nin evrak-ı metrukesini, dolayısıyla sesini 1930’lardan bugüne taşıyarak ölümsüzleştiriyor.