Başıbozuk Sevdalar Kitap Yorumu
Başıbozuk Sevdalar sanırım okuduğum ikinci Canan Tan kitabı. Ben genelde bu tür aşk ve duygusallık kokan kitapları edebi değeri çok daha yüksek kitaplardan sonra yapıyorum. Bir rahatlama dönemi gibi geliyor bana. Yorgunluğumu alması için uyguladığım dinlenme biçimi benim için.
Kendinizi kitaba bıraktığınızda sanki film izliyormuşsunuz gibi hissedeceksiniz.
Klişe gibi gelen bir aşk üçgeni içinde bulacaksınız kendinizi. Şiir ve Ezel, Baran ve Recep. Ama bu klişelik sizi kesinlikle rahatsız etmeyecek.
Issız Erkekler Korosu‘nu bile hatırlayacaksınız hatta.
Anne ve baba sevgisi olmadan büyüyen bir kız çocuğunun dünya ile imtihanı. Onun kızını kaybedişi. Ona bağladığı umutlar. Kurtuluşu. Hayatına giren erkekler. Hepsi bir iz bırakıyor Şiir’in hayatında. Hepsini Şiir ile birlikte siz de yaşıyorsunuz.
“Kardeslik zorunlu arkadaşlık, arkadaşlıksa seçilmiş kardeşliktir.”
Eda. Her zaman Şiir’in yanında olan Eda. Kardeşi. Can yoldaşı. Ya Pamuk annesi? Kimsesiz olan ama aslında kimseye ihtiyacı kalmamasını sağlayanların yanında olan bir kızın hikayesi Başıbozuk Sevdalar. Arkadaşlığı da sevgiyi de en ince ayrıntısına kadar hissedeceksiniz okuduğunuzda. Yalnızlığı tekrar yorumlayacak, elinizdekinin değerini tekrar sorgulayacaksınız.
Kitap başı ve sonu tutarlı olan bir duygusallıkta ilerliyor. Size hiç abes gelecek bir noktası bulunmuyor. Evet klişe olabilecek konular barındırıyor ama bu klişeler sizi rahatsız etmiyor. Herkesin başına gelebilecek bir konuyu bu kadar ustalıkla anlatımını görünce zaten kitabı okuduktan sonra gözlerinizi kapatıp film izler gibi sahnelerin canlanmasına tanık olacaksınız.
Ezel, Baran ve Recep. Hepsi birbirine benzeyen ama bir o kadar da birbirinin zıttı üç karater. Geçmişi çok da iyi olmayan bu üç erkek Şiir’in pembe dünyasını karartıyorlar. Hepsi farklı şekillerde yapıyor bunu. İlişki de iki tarafda yıpranır. Evet, haklısınız ama bu ilişkilerde en büyük yarayı hep Şiir alıyor. Hatta Ezel hiç yaralanmıyor bile.
Sonu nasıl mı oluyor? Başıbozuk Sevdalar‘a yer yok artık Şiir‘in hayatında.
Kitapla kalın.
“Her ölüm erken ölümdür!”
Sayfa 126
“Yaşanması gereken, başıbozuk bir sevdaydı bizimkisi. Yaşandı ve bitti. Geri dönüşü ve tekrarı yok artık…”
Sayfa 172
“İnsana en iyi gelecek şey, kendi kendisiyle dalga geçebilmesidir.”
Sayfa 244