Kıyamet Gösterisi kitabında İyilik ve Kötülük orduları toplanıyor. Atlantis yükseliyor. Kurbağalar yağıyor. Öfke artıyor. Deccal uyanıyor. Kısacası, her şey Büyük Plan’a uygun ilerliyor gibi. Yalnız ufak bir pürüz var.
Kıyamet Gösterisi
Yazar: Neil Gaiman
Çevirmen: Niran Elçi
Yayınevi: İthaki Yayınları
Sayfa Sayısı: 448
Dünya Fantazi En İyi Roman Ödülü Adayı
Locus En İyi Fantastik Roman Ödülü Adayı
İNANMAK KIYAMET YALNIZCA BİR KERE KOPAR. SEN YANLIŞ YAPMAYI BIRAKANA KADAR TEKRAR TEKRAR DENEMENE İZİN VERMEZLER.
Havada Kıyamet kokusu var. 1655 yılında yazılmış ve şimdiye kadarki en doğru kehanet kitabı olan Cadı Agnes Çatlak’ın Kat’î ve İsabetli Kehanetleri’ne göre, cumartesi günü dünyanın sonu. Önümüzdeki cumartesi. Akşam yemeğinden hemen önce.
İyilik ve Kötülük orduları toplanıyor. Atlantis yükseliyor. Kurbağalar yağıyor. Öfke artıyor. Deccal uyanıyor. Kısacası, her şey Büyük Plan’a uygun ilerliyor gibi. Yalnız ufak bir pürüz var. Binlerce yıldır insanların arasında yaşayan ve onların hayatına uyum sağlayan, birazcık müşkülpesent bir melek ile sefahat düşkünü bir iblis bu coşku dolu ânın gelişini hiç de iple çekmiyor.
Melek Aziraphale ve İblis Crowley, Kıyamet’i durdurmak istiyorlarsa Deccal’i (kendisi gayet tatlı bir oğlan çocuğu, tanısanız seversiniz) ortadan kaldırmak zorunda. Ama görünen o ki, birileri Deccal’i yanlış yere göndermiş.
“Neil Gaiman hikâyelerle dolu bir hazine sandığı ve elini hangi işe atsa biz kârlı çıkıyoruz.”
Stephen King
“Gaiman, zengin bir hayal gücüne ve büyük konuları ustalıkla anlatma yeteneğine sahip.”
Philip Pullman
“Kıyamet daha önce hiç bu kadar eğlenceli olmamıştı.”
Clive Barker
İnci Gibi Dişler
Yazar: Zadie Smith
Çevirmen: Mefkure Bayatlı
Yayınevi: Everest Yayınları
Sayfa Sayısı: 550
Milenyumun ilk edebiyat yıldızı olan Zadie Smith’in, Time dergisinin 1923-2005 yılları arasında “İngilizce Yazılmış En iyi 100 Roman” listesinde yer almayı başarmış ve şimdiden bir modern klasiğe dönüşmüş olan İnci Gibi Dişler’i, her türlü aşırılığın revaçta olduğu Londra’nın kenar semtlerinden birinde, farklı renklerin, farklı dinlerin ve farklı kuşakların, Jones’lar, İkbal’ler, Chalfen’ler gibi üç renkli bir ailenin, çoluk çocuk birbirinden matrak hikâyeleri etrafında, göçmenlerin, geleneklerin, İngiliz orta sınıf ailesinin ve alt-kültürlerin ağzına kadar dolu bir cümbüş sürahisine daldırılıp daldırılıp çıkarılan bir parodisi; uçuk bir kızdan delice ironilerle dolu çılgınca bir roman, tadı damağınızda kalacak bir edebiyat şöleni.
Otostopçunun Galaksi Rehberi
Yazar: Douglas Adams
Çevirmen: Nil Alt
Yayınevi: Alfa Yayınları
Sayfa Sayısı: 248
Galaksinin Batı Sarmal Kolu’nun bir ucunda, haritası bile çıkarılmamış ücra bir köşesinde, gözlerden uzak, küçük ve sarı bir güneş vardır. Bu güneşin yörüngesinde, tamamıyla önemsiz ve mavi-yeşil renkli, küçük bir gezegen döner. Gezegenin maymun soyundan gelen canlıları öyle ilkeldir ki dijital kol saatinin hâlâ çok etkileyici bir buluş olduğunu düşünürler. Bu gezegenin şöyle bir sorunu vardı: Üzerinde yaşayan halkın büyük bölümü çoğu zaman mutsuzdu.
Bu sorun için pek çok çözüm önerilmişti, ama bunların çoğu genellikle yeşil renkli küçük kâğıt parçalarının hareketleriyle ilgiliydi. Bu da tuhaftı, çünkü aslında mutsuz olanlar yeşil renkli küçük kâğıt parçaları değildi. Bu nedenle sorun varlığını sürdürdü; halkın çoğunun durumu kötüydü ve onların büyük bölümüyse sefildi, dijital kol saatleri olanlar bile. Her şeyden önce, ağaçlardan inmekle büyük bir hata ettiklerini düşünenlerin sayısı gün geçtikçe artıyordu. Yaklaşık iki bin yıl sonra, bir perşembe günü korkunç, aptal bir felaket meydana geldi. İşte bu kitap o felaketin doğurduğu bazı sonuçların öyküsüdür.
Üstelik unutulmaması gereken şu ki: Dizinin daha ilk kitabındasınız ve yine bir perşembe yaklaşıyor, hafta sonuna az kaldı.
Yüzük Kardeşliği
Yazar: J.R.R. Tolkien
Çevirmen: Çiğdem Erkal İpek
Yayınevi: Metis Yayıncılık
Sayfa Sayısı: 496
Yüzüklerin Efendisi serisi son yüzyılın en çok okunan yüz kitabı arasında en başta geliyor; bilimkurgu, fantezi, polisiye, bestseller ya da ana akım demeden, tüm edebiyat türleri arasında tartışmasız bir önderliğe sahip. Bir açıdan bakarsanız bir fantezi romanı, başka bir açıdan baktığınızda, insanlık durumu, sorumluluk, iktidar ve savaş üzerine bir roman. Bir yolculuk, bir büyüme öyküsü; fedakârlık ve dostluk üzerine, hırs ve ihanet üzerine bir roman.
Dune
Yazar: Frank Herbert
Çevirmen: Dost Körpe
Yayınevi: İthaki Yayınları
Sayfa Sayısı: 712
En İyi Roman kategorisinde Hugo Ödülü
En İyi Roman kategorisinde Nebula Ödülü
Modern edebiyatın en epik mesih anlatılarından biri sayılan Dune, genç Paul Atreides’in hikâyesini anlatır. Atreides’in ailesi, evrendeki en önemli ve en değerli madde olan melanj ‘baharatının’ tek kaynağı olarak bilinen Arrakis gezegeninin kontrolünü kabul etmiştir. İmpatorluğun güçleri Arrakis’in kontrolü için birbirlerinin boğazına sarılırken, politika, din, ekoloji, teknoloji ve insani duyguların çok katmanlı, karmaşık etkileşiminden benzersiz bir hikâye doğacaktır.
Frank Herbert’ın yarattığı evren, yıllar boyunca milyonlarca okurun zihninde gerçekliğini kabul ettirdi ve bugün de ayakta.
İyi bir bilimkurgu ve iyi bir edebiyat yapıtı okumak isteyen herkesin yolu Dune serisinde birleşiyor… İthaki’nin yepyeni “Bilimkurgu Klasikleri” dizisi Dune efsanesiyle başlıyor…
“Yüzüklerin Efendisi dışında bu kitapla kıyaslanacak başka bir kitap yok.”
Arthur C. Clarke
“Güçlü, inandırıcı ve usta işi.”
Robert A. Heinlein
“Modern bilimkurgunun mihenk taşlarından biri.”
Chicago Tribune
İlginizi Çekebilir: Dune Hayranlarına Okuma Önerileri
İlginizi Çekebilir: Dune Hanedanlık Üçlemesi
Eragon
Yazar: Christopher Paolini
Çevirmen: Zeliha İyidoğan Babayiğit
Yayınevi: Altın Kitaplar
Sayfa Sayısı: 590
Bir Çocuk…
Bir Ejderha
ve Soluksuz Macera!
Bütün gece uğuldayarak esen rüzgâr dünyayı değiştirecek izleri de beraberinde getirdi.
“Eragon muhteşem bir kitap… Bay Paolini’ye şapka çıkarır, onu candan kutlarım.”
Anne McCaffery
Kıyamet Kitabı
Yazar: Connie Willis
Çevirmen: Özlem Yüksel
Yayınevi: İthaki Yayınları
Sayfa Sayısı: 592
İlk olarak 1992’de yayımlanan ve tüm zamanların en iyi bilimkurgu eserlerinden biri olarak gösterilen Kıyamet Kitabı, Hugo, Nebula ve Locus ödüllerini almış, Arthur C. Clarke ve BSFA ödüllerine de aday gösterilmiştir.
Bugüne kadar toplamda 11 Hugo ve 7 Nebula ödülü kazanan ünlü bilimkurgu yazarı Connie Willis, 2011’de Amerikalı Bilimkurgu ve Fantezi Yazarları Derneği tarafından Yaşam Boyu başarı ödülüyle onurlandırılmıştır. Bu ödül daha önce Ursula Le Guin, Michael Moorcock, Ray Bradbury ve Isaac Asimov gibi isimlere verilmiştir.
Sadece bilimkurgu okurlarının değil, tarihi roman hayranlarının da beğeniyle okuyacağı, sürükleyici bir öykü… Zamanda yolculuk yapıp 1348 yılına, İngiltere’deki Kara Veba salgınının tam ortasına giden Kivrin’in macerası, insanlığın hem geçmişi hem de geleceği üzerine yazılmış en güzel metinlerden biri.
Yerdeniz Büyücüsü
Yazar: Ursula K. Le Guin
Çevirmen: Çiğdem Erkal Yeşilbademli
Yayınevi: Metis Yayıncılık
Sayfa Sayısı: 192
“Sanırım Yerdeniz Büyücüsü’nün en çocuksu yanı, konusu: Büyümek. Büyümek, benim yıllarımı alan bir süreç oldu; bu süreci otuz bir yaşımda tamamladım – ne kadar tamamlanabilirse; o yüzden de çok önemsiyorum. Çoğu genç de önemser. Ne de olsa esas işleri budur: Büyümek.”
Ursula K. Le Guin
İlginizi Çekebilir: Yerdeniz Serisi
Jonathan Strange ve Bay Norrell – Cilt 1
Yazar: Susanna Clarke
Çevirmen: Berna Kılınçer
Yayınevi: Alfa Yayıncılık
Sayfa Sayısı: 360
“İngiltere’ye iki büyücü gelecek. İlki benden korkacak. İkincisi beni görmek için yanıp tutuşacak”
1806. Geçmişin şanlı büyücülerinin uzun zaman önce yok olduğu İngiltere. Napoleon’la savaş tüm hızıyla devam ederken sahneye büyü yapabildiğini söyleyen Bay Norrell adında münzevi bir bey çıkar. Bay Norrell’in tek bir amacı vardır: İngiliz büyüsünden gizemli Kuzgun Kralın izlerini silmek ve İngiliz büyüsünü saygın bir konuma getirmek. Bay Norrell yaptığı büyülerle bir anda Londra’nın en çok konuşulan adamı haline gelir. Ancak sırlarla dolu, vesveseli Bay Norrel’in karşısına onun tam zıddı karakterde bir başka büyücü çıkar. Cesur, zeki ve kibirli Jonathan Strange.
Kül Dağı’ndaki Kütüphane
Yazar: Scott Hawkins
Çevirmen: M. Boran Evren
Yayınevi: İthaki Yayınları
Sayfa Sayısı: 432
“Cehennemden kaçmanın tek gerçek yolu onu fethetmektir.”
Kayıp bir Tanrı.
Evrenin sırlarını gizleyen bir kütüphane.
İnsanlığını yitirdiğini fark edemeyecek kadar meşgul bir kadın.
Carolyn, evrene dair her türlü bilgiyi barındıran, Baba adında gizemli bir adamın mutlak yönetimindeki Kütüphane’yi mesken tutmuş, her biri farklı konulara hâkim on iki kütüphaneciden biridir. Kendisi tarafından evlat edinildikleri günden beri Baba’nın korumasında sorumlusu oldukları konuları öğrenen bu on iki kişi bir gün açıklanamayan bir şekilde Baba’nın ortadan kaybolması sonucunda ne yapacaklarını şaşırırlar. Son altmış bin yıldır dünyayı gizlice yöneten Baba’nın ölmüş olması ihtimali, güçlü rakipler arasında bir mücadeleye sebep olur.
Kül Dağı’ndaki Kütüphane, tanrı olmayı öğrenen bir kadının yitirdiği insanlığını geri kazanması üzerine tuhaf, korkunç ama dokunaklı bir hikâye anlatıyor.
“Fantastik edebiyatın en yeni yeteneğinden benzersiz bir roman.”
Wall Street Journal
“Neil Gaiman’ın korku ve fantazi anlatılarına kafa tutuyor.”
Library Journal (starred)
“Josh Malerman’ın Kafes’inden beri okuduğum en iyi çıkış kitabı.”
Porter Anderson, CNN
Elmas Çağı
Yazar: Neal Stephenson
Çevirmen: Sibel Hacıoğlu
Yayınevi: Altıkırkbeş Basın Yayın
Sayfa Sayısı: 568
Hugo ve Locus ödüllerini alması bir yana Stephenson BK dünyasına; nanoteknolojinin hüküm sürdüğü bir gelecek yapılanmasına sosyal sınıf, etnisite ve sunizeka’nın doğası etrafında yepyeni bir terminoloji ile girerken Cyber-Punk’ın ötesine geçerek Post -CyberPunk’ı başlatıyor. Stephenson’un matematik, teknoloji, felsefe ve bilimi edebiyatlaştırdığı noktada okuruna Quentin Tarantino tadı vermekten de geri durmuyor!
Neuromancer
Yazar: William Gibson
Çevirmen: Sergül Oğur
Yayınevi: Altıkırkbeş Basın Yayın
Sayfa Sayısı: 380
Nebula, Hugo ve Phillip K. Dick
William Gibson yazdığı bilim kurgu romanları ile tanınır. Siber punk akımının babası olarak bilinen Gibson’ın ilk romanı Neuromancer, yayınlandığı 1984 yılından bu yana, tüm dünyada 6.5 milyonun üzerinde satmıştır.
Gibson Güney Carolina’nın Conway şehrinde dünyaya geldi. 1968 yılında Vietnam Savaşı’na katılmayı reddederek bir süreliğine Kanada’ya yerleşti. 1972 yılından bu yana, bilim kurgu kitaplarını yazmaya başladığı Vancouver şehrinde yaşamaktadır. İlk çalışmaları sibernetik ve siber uzay teknolojilerinin gelecekte insan ırkı üzerindeki muhtemel etkilerini konu almıştır. 80?li yıllarda kaleme aldığı kurguları daha çok soğuk ve kasvetli bir etki bırakmaktadır. İlk romanı Neuromancer üç büyük bilim kurgu ödülüne layık görülmüştür.
Yıllar geçtikçe Gibson kendisini meşhur eden kötümser kurgularından gittikçe uzaklaşmış, romanlarını olaydan olaya atlayan bir şekilde yazmak yerine, realist bir tutum benimseyerek, süreklilik gösteren ve daha hikâyesel bir tarzda yazmıştır. Bununla birlikte romanlarında, değişen teknolojinin, özellikle olumsuz sosyal etkilerini vurgulamaya devam etmiştir.