Metin Kaçan Kitapları. Metin Kaçan, 1961 yılında, İncesu, Kayseri’de dünyaya geldi. Ailesiyle beraber, henüz altı aylıkken İstanbul’a taşınan Kaçan, okuldan mezun olmasının ardından, 1988 yılında, çeşitli mizah dergilerine kısa öyküler yazarak yazın dünyasına katıldı. 20013 yılında vefat etti.
Metin Kaçan Kitapları
1990 – Ağır Roman
Yazar: Metin Kaçan
Yayınevi: Everest Yayınları
Sayfa Sayısı: 136
Metin Kaçan’ın Ağır Roman’ı 1990 yılında yayınlandı. O günden bugüne dünya değişti, ülkeler ve şehirler değişti fakat Türkçenin en özel argo bahçesi halen Kolera Sokağı’nda!
Ağır Roman ölümün, cinayetlerin, uyuşturucunun, türlü bitirim numaların ve raconun kol gezdiği, kötülüğün bir salgın hastalıkmışçasına hızla yayıldığı bir yeraltı sokağının ve insanlarının hikâyesi. Gıli Gıli Salih, Berber Ali, Reco, Tina, Arap Sado, Puma Zehra, Gaftici Fethi, Madam Eleni, Fil Hamit, Tilki Orhan, Balık Ayhan, Adam Mickiewicz heykeli ve niceleriyle…
Yayınlandığında büyük ses getiren Ağır Roman, aynı adla filme uyarlandı, çeşitli tiyatro toplulukları tarafından sahnelendi, Almanca ve Fransızcaya çevrildi ve tüm zamanların anlatısı olarak kült bir esere dönüştü.
“Günümüz argosunun birçok sözcük ve deyimini ilk kez yazıya geçiren Metin Kaçan’ı yalnızca edebiyat açısından değil, sözlükçülük açısından da kutlamak isterim.“
Hulki Aktunç
“Metin Kaçan, ülkemizde her türlü karşıtlığın en yoğun biçimde yaşandığı İstanbul kentine özgü zenginlikte bir toplumsal mozaiği yansıtıyor… Bu alışılmamış romanın en çarpıcı yönü, kuşkusuz dili.”
Yıldız Ecevit
2002 – Adalara Vapur
Yazar: Metin Kaçan
Yayınevi: Everest Yayınları
Sayfa Sayısı: 134
Adalara gittiğinizde sizi neyin beklediğini bilemezsiniz. Lakerdalı bir rakı masasında yarım nalın hikâyesi konuşulurken birden aşkın dileğinin esiri olurunuz. Kulağınızda bir ses yankılanır: “oysa beni neş’e ile yıkamışlardı.”
2003 – Fındık Sekiz
Yazar: Metin Kaçan
Yayınevi: Everest Yayınları
Sayfa Sayısı: 158
“Fındık Sekiz, simgesel/alegorik bir doku içinde İslâm mistisizminden izler taşıyan bir metin. Tasavvuf öğesi, Kaçan’ın bıçkın/külhani anlatımı ve inanılmaz haşarılık ve ataktaki yaratıcı dil oyunlarının arasında alışılmadık bir etki bırakmakta.
Fındık Sekiz, bir iç dünya yolculuğunun odakta olduğu bir metin. Beyoğlu’nun kanla/şiddetle/uyuşturucuyla/cinsellikle yoğrulmuş batakhane kültürü ile entel diye adlandırılan bir başka sınıfın yan yana varlıklarını sürdürdüğü bir ortamda, ana kişi Meto maddesel yaşamın uçlarında dolaşır, ‘intiharın arifesinde, yaşamın şerefesinde’ gezinir. Fındık Sekiz, karanlıktan aydınlığa, maddesellikten tinselliğe yapılan bir yolculuğu anlatır…
Bir aşk romanıdır Fındık Sekiz. Karşı cinsten birine duyulan aşktan çok soyut bir aşktır burada söz konusu olan. Mistik tonlamalı gündüz düşlerinin somut bir Beyoğlu gerçeğiyle birbirine geçtiği bir uzamda yaşanır Fındık Sekiz.
2003 – Harman Kaplan
Yazar: Metin Kaçan
Yayınevi: Everest Yayınları
Sayfa Sayısı: 158
Yeryüzünde yalnız kalmış ruhlar nerede tedavi olurlar, tedavisi mümkün müdür? Harman Kaplan işte bu çaresizliğe bir ilaçtır. Hem de ne ilaç.
2004 – Cervantes’in Yeğeni
Yazar: Metin Kaçan
Yayınevi: Everest Yayınları
Sayfa Sayısı: 135
Bu kitap, Metin Kaçan’ın kitaplarıyla tanışmamış okurlar için bir yol gösterici ve yazarın dünyasına açılan bir kapı niteliğinde. Okuyanlar içinse yazarı yeniden, derinliğine kavramak için kaçırılmaz bir fırsat.
Yazınsal üretimine Ağır Roman’la başlayan Metin Kaçan, okurların büyük ilgisini çekmiş, eleştirmenlerce tartışılmıştı. Argoyu yalnızca roman kahramanlarının dili olarak değil, aynı zamanda anlatıcının da dili olarak yapıtlarına taşıyan Kaçan, bundan sonra Fındık Sekiz, Harman Kaplan ve Adalara Vapur’la yolculuğunu sürdürmüştü.
Hakkında yazılan onlarca yazı, Metin Kaçan’ın, kitaplarıyla edebiyatımızda kendisine bir alan açtığını ve bu alanda konuşulup tartışıldığını gösteriyor.
Elinizdeki kitapta Yıldız Ecevit, Ünsal Özünlü, Rüstem Aslan, Musa Yaşar Sağlam, Tufan Erbarıştıran, Aysu Erden ve Meral Oraliş’in yazıları var.