En son ne zaman bir kitap ya da önemli bir dergi makalesi okudunuz?
Günlük okuma alışkanlıklarınız tweet’lerin, facebook güncellemelerinin veya dükkan tabelaları mı?
Düzenli okuma alışkanlığı olmayan sayısız insandan iseniz, sağlıklı bir beyne sahip olmaktan uzaklaşıyorsunuz demektir.
Bu yazıda kitap okumanın 10 faydasını okuyacaksınız.
1. Zihinsel Olarak Uyarılma
Çalışmalar, zihinsel olarak uyarılmanın, Alzheimer ve Demans’ın ilerlemesini yavaşlattığını (hatta önleyebildiğini) göstermiştir. Beyninizi aktif ve meşgul tutmak, beyninizin güç kaybetmesini önler.
Vücudun içindeki diğer tüm kaslar gibi, beynin de güçlü ve sağlıklı kalması için egzersiz yapması gerekir. Bulmaca çözmek ve satranç gibi oyunlar oynamak da bilişsel uyarılmaya kitap gibi yardımcı olur.
2. Stres Azaltma
İşyerinizde ne kadar stresiniz ya da günlük hayatta karşılaştığınız sayısız diğer sorunlarınız ne kadar fazla olursa olsun, kendinizi harika bir hikayede kaybettiğinizde sorunlarınız ve stresiniz kaybolur.
İyi yazılmış bir roman sizi diğer alemlere götürürken, çekici bir makale sizi rahatsız edecek gerginliklerin ortadan kalkmasına ve gevşemenize izin vermenize yardımcı olacaktır.
3. Bilgi Depolama
Okuduğunuz her şey yeni bilgi parçaları ile beyninizi doldurur ve bu bilgilerin ne zaman kullanışlı olabileceğini asla bilemezsiniz. Bu yüzden ne kadar çok bilgiye sahip olursanız, o kadar donanımlı olursunuz, karşılaşacağınız herhangi bir sorunla da daha iyi mücadele edersiniz.
Ek olarak, kendinizi korkunç koşullarda bulsanız ve hatta her şeyi kaybetmiş olsanız da -işiniz, eşyalarınız, paranız, hatta sağlığınız- bilginizin asla sizden alınamayacağını unutmayın.
4. Kelime Haznesi Arttırma
Ne kadar çok okursanız, o kadar çok kelimeyle karşılaşırsınız ve o kelimeler kaçınılmaz olarak kelime dağarcığınıza girerler.
Kendinizi iyi ifade etmek ve konuşma biçiminiz size mesleğinizde büyük bir artı sağlayacaktır. Bulunduğunuz ortamda kazanacağınız bu iyi konum size özgüven olarak geri dönecektir. Mesleğinizde ne kadar bilgili olursanız o kadar çabuk terfi alırsınız. Bilginiz de okumaktan, araştırmaktan gelir.
Yabancı dil öğrenmek isteyenler ise öğrenmek istedikleri dildeki kitapları okuyarak öğrenme süresini azaltabilirler. Çünkü yabancı kelimelere ne kadar çok maruz kalırsanız o kadar çabuk öğrenirsiniz.
5. Bellek Geliştirme
Bir kitabı okurken, bir dizi karakterinin, arka planlarının, hırslarının, tarihinin ve nüanslarının yanı sıra, her hikaye boyunca yollarını çizen çeşitli yayları ve alt grafikleri de hatırlamak zorundasınız. Bu hatırlanması gereken her şeyi beyin çok rahat hatırlayabilir. Çünkü beynin muazzam bir gücü vardır.
Şaşırtıcı derecede, yarattığınız her yeni anı, yeni sinapsları (Sinaps: nöronların (sinir hücrelerinin) diğer nöronlara ya da kas veya salgı bezleri gibi nöron olmayan hücrelere mesaj iletmesine olanak tanıyan özelleşmiş bağlantı noktaları) güçlendirir ve kısa süreli hatırlamada ve aynı zamanda ruh halini dengelemede yardımcı olan mevcut olanları da güçlendirir.
6. Güçlü Analitik Düşünme Becerileri
Hiç şaşırtıcı bir gizem romanı okudunuz ve kitabı bitirmeden önce gizemi çözdünüz mü? Eğer öyleyse, verilen tüm ayrıntıları not ederek ve bunları belirlemek için sıralayarak çalışmanıza eleştirel ve analitik düşünmeyi koyabiliyorsunuz.
Ayrıntıları analiz etmek için gereken yetenek, aynı zamanda olayın eleştirilmesi söz konusu olduğunda da elverişli hale gelir; iyi yazılmış bir parça olup olmadığının belirlenmesi, eğer karakterler düzgün bir şekilde geliştirilmişse, hikayenin düzgünce akması, vb.
Kitabı başkalarıyla tartışma fırsatınız olduğunda, kitabı tüm açılardan gerçekten düşünmek için zaman ayırdığınızdan dolayı düşüncelerinizi açıkça belirtme fırsatı yakalayacaksınız.
Eğer İzmir’de yaşıyorsanız, okuduğunuz kitaplar hakkındaki düşüncelerinizi paylaşmak için Kitap Kulübü Toplantılarımıza bekleriz. 😊
7. Geliştirilmiş Odak ve Konsantrasyon
Herkesin internete bir şekilde dahil olmak zorunda kaldığı dünyamızda, her gün birden çok görev yaptığımızdan, aynı anda milyonlarca farklı yöne dikkatimizi veriyoruz.
5 dakikalık bir zaman diliminde ortalama bir kişi; bir iş üzerinde çalışmak, e-postaları kontrol etmek, birkaç kişiyle sohbet etmek (whatsapp, skype, vb.) twitter’e hakim olmak, instagram’da beğeni peşinde koşmak için akıllı telefonlarına hapsolur ve bunun yanında iş arkadaşları ile etkileşim içine girer. Bu tür benzeri davranışlar stres düzeylerinin yükselmesine ve verimliliğinizin azalmasına neden olur.
Bir kitabı okuduğunuzda, tüm dikkatiniz öyküye odaklanır -dünyanın geri kalanı sizin için önemsiz olur.
İşe başlamadan önce 15-20 dakika kadar okumaya çalışın (örneğin, toplu taşıma araçları ile işe gidip geldiğinizde) ve ofise gittiğinizde ne kadar odaklandığınızı görün.
8. Daha İyi Yazma Becerileri
Bu madde kelime dağarcığınızın gelişmesiyle ilgilidir.
İyi yazılmış çalışmaları okumak, kendi yazarlığınız üzerinde kayda değer bir etkiye sahiptir, çünkü diğer yazarların ritmini, akışkanlığını ve yazma stillerini gözlemlemek, kendi çalışmanızı her zaman etkileyecektir.
Aynı şekilde müzisyenler birbirini etkiliyor ve ressamlar önceki ustalar tarafından kurulan teknikleri kullanıyorlar, bunun gibi yazarlar da başka yazarların eserlerini okuyarak düzyazının nasıl üretileceğini öğreniyorlar.
9. Huzur
İyi bir kitap okumaya eşlik eden rahatlamanın yanı sıra, okuduğunuz konunun iç huzuru ve huzuru da beraberinde getirmesi mümkündür.
Ruhsal metinleri okumak tansiyonu düşürür ve büyük bir rahatlık duygusu getirir, kişisel gelişim kitaplarını okurken bazı duygudurum bozukluklarından ve hafif zihinsel hastalıklardan muzdarip insanlara yardım ettiği gösterilmiştir.
10. Bedava Kitap Okumak
Gelecekte referans göstermek amacıyla sayfalarını kıvırmak ve içlerine notlar yazmak için satın aldığımız kitaplar çok pahalı olabilir. Bu yüzden yerel kütüphanenizi ziyaret edebilir ve ücretsiz olarak kullanılabilen sayısız kitabın keyfini sürebilirsiniz. Kütüphanelerin aklınıza gelebilecek her konuda kitapları vardır ve stoklarına sürekli yeni kitaplar eklediklerinden dolayı asla okuma materyallerinizi tüketemezsiniz.
Yerel bir kütüphaneye sahip olmayan bir bölgede yaşıyorsanız, kütüphanenin bulunduğu yere gidemiyorsanız; bunun için kütüphanelerin birçoğunun kitaplarının PDF veya ePub formatında hazır bulunduğu dijital arşivleri vardır. Böylece dijital arşivleri e-okuyucu, tablet, telefon ya da bilgisayar yardımıyla okuyabilirsiniz.
Ayrıca, ücretsiz e-kitapları indirebileceğiniz birçok çevrimiçi kaynak var, bu yüzden okumak için yeni bir şeyler bulmaya başlayabilirsiniz! Fakat telif haklarına dikkat edin ve saygı gösterin.
Evrendeki her okuryazar kişi için bir okuma türü vardır ve ilginizi hangi türün çektiğini (klasik edebiyat, şiir, moda dergileri, biyografiler, dini metinler, genç yetişkin kitapları, kişisel gelişim kitapları, romantik, polisiye, korku, bilimsel vb.) öğrenmek için bilgisayarınızdan ve telefonunuzdan uzak durun, bir kitap açın ve bir süre ruhunuzu yenileyin.
BONUS: Bu liste sizi okumak için teşvik ettiyse, aşağıda işinize yarayabilecek ya da size ilham olabilecek listeler bulabilirsiniz. Keyfini çıkarın!
Goodreads Listeleri 1
Goodreads Listeleri 2
Goodreads Listeleri 3
Goodreads: Tüm Zamanların En İyi Kitapları