Neandertal Paralaksı Kitap Serisi, Neanderthal medeniyeti, bilimsel ve kültürel açıdan bizimkiyle kıyaslanacak kadar ilerlemiştir; onlar sadece bizimkinden farklı bir tarih ve toplum görüşüne sahiptirler. Neanderthal bir fizikçi olan Ponter Boddit, bir deney esnasında farkında olmadan iki dünya arasındaki engeli aşar ve kendini, bizim evrenimizde bulur. Neanderthal olduğu anlaşılınca hemen incelemeye alınır.
İlginizi Çekebilir: Bilimkurgu Öykü Derlemeleri
İnsansılar
Yazar: Robert J. Sawyer
Çevirmen: Petek Tozan
Yayınevi: Abis Yayınları
Sayfa Sayısı: 386
Neandertal Paralaksı Kitap Serisi 1. Kitabı
Hominids-İnsansılar; iki insan türünü anlatıyor. Bu türlerden biri biziz; diğeri ise paralel bir evrende hüküm süren Neanderthaller. Neanderthal medeniyeti, bilimsel ve kültürel açıdan bizimkiyle kıyaslanacak kadar ilerlemiştir; onlar sadece bizimkinden farklı bir tarih ve toplum görüşüne sahiptirler. Neanderthal bir fizikçi olan Ponter Boddit, bir deney esnasında farkında olmadan iki dünya arasındaki engeli aşar ve kendini, bizim evrenimizde bulur. Neanderthal olduğu anlaşılınca hemen incelemeye alınır.
Tuhaf bir evrende tek başına kalan şaşkınlık içindeki Ponter ile Kanadalı bir genetikçi olan Mary Vaughan arasında bir yakınlaşma olur. Bu arada paralel evrendeki Ponter’ın erkek eşi, Adikor Huld, deneyden sonra kendini boş bir laboratuvarda bulur. Ponter ortadan kaybolmuştur. Adikor ise cinayetle suçlanmaktadır. Ponter’a ne olduğuna dair hiçbir fikri yokken masumiyetini nasıl kanıtlayacaktır?
“Sürükleyici, antropolojik anlamda doyurucu ve kuramlarla dolu olan Sawyer imzalı bu roman çok geniş kitlelere hitap ediyor.”
The Globe & Mail
“Zekice düşünülmüş antropolojik bir bilim kurgu hikâyesi… Yazarın her zamanki üstün zekâsı ve korkutucu boyutlardaki bilgisi gözler önüne seriliyor… Hem akla hem de yüreğe hitap eden bir roman.”
Publishers Weekly
“Robert Sawyer, İnsansılar adlı romanı ile bir başarı daha elde ediyor: çok ilgi çekici kavramsal bir konu, geliştirilmiş bir bilimsel teori, iddialı bir sosyal bilinç anlayışı ve akşam yemeğine eve götürmek isteyeceğiniz karakterler.”
Jane Francher
İnsanlar
Yazar: Robert J. Sawyer
Çevirmen: Petek Tozan
Yayınevi: Abis Yayınları
Sayfa Sayısı: 383
Neandertal Paralaksı Kitap Serisi 2. Kitabı
Dünyamız ve türümüz Homo sapiensin yok olup baskın zeki tür olarak Neanderthaller’in ortaya çıktığı paralel evren arasındaki ilişkileri inceleyen üçlemesi The Neanderthal Parallax’ın ikinci kitabı Humans-İnsanlar’ da ödüllü ve çok satar yazar Robert J. Sawyer gücünün doruğuna çıkıyor. Şimdi unututamayacağınız bir karakter olan fizikçi Ponter Boddit dünyamıza ve genetikçi Mary Vaughan ile ilişkisine dönüyor. İki Dünya arasında kültürel değişim başlarken, bilim kurgunun en güzel zevkleri olan şaşkınlık ve aydınlanma patlamaları yaşanıyor.
“Bilim kurgunun en önemli görevi Öteki’ni betimlemektir. Yabancıyı hayal etmemizi ve aşina olduğumuz şeylere tuhaf bir tarzda bakmamızı sağlamaktır. Bu toprakları kimse Robert Sawyer’dan daha cesur bir tarzda keşfetmedi.”
David Brin
“Neanderthal Parallax ikna edici bilimsel temeli ile muazzam bir hikaye, özünde o, bilim kurgunun toplumsal eleştiri amaçlı kullanımı. İnsanlar, Sawyer’ın vizyon ve kavrayışı, bilimsel vargılarının gerçeğe yakınlığı ve toplumsal eleştirelliğinin derinliğinden ötürü okumaya değer.”
Quill & Quire
“[Romanda] Bilimsellik gani, fakat Sawyer hikayesini insanların iç dünyasında gerçekten nelerin olup bittiğine ve aralarındaki etkileşim üzerinde odaklıyor. Sawyer her bağlantıda içkin olan duyguları açığa çıkarmaktan hiç korkmamış. Gerçek sanatı üreten denklemlerin ötesine de o zaman geçiyorsunuz zaten.”
Sfsite.com
Melezler
Yazar: Robert J. Sawyer
Çevirmen: Petek Tozan
Yayınevi: Abis Yayınları
Sayfa Sayısı: 394
Neandertal Paralaksı Kitap Serisi 3. Kitabı
Hominids-İnsansılar’da Robert J. Sawyer, paralel evrenden bir Neanderthal olan unutulmaz karakter, fizikçi Ponter Boddit’i tanıtmıştı bize. Boddit, kendisini bilmediği bir dünyada yabancı haline getiren kuantum bilgisayarı deneyi sırasında, kendi gerçekliğinden bizimkine akıvermişti.
İnsansılar ve devamı olan Humans-İnsanlar adlı kitaplarda Sawyer, farklı bir tarih ve toplum görüşüne sahip olan Neanderthal dünyanın sevecen ayrıntılarını göstermişti.
Şimdi ise Hybrids-Melezler’de, ilişkilerini sürdürmek için çırpınan Ponter Boddit ile Homo sapiens sevgilisi genetikçi Mary Vaughan’a odaklanıyor. Yasaklanmış Neanderthal teknolojisinin yardımıyla, gerçekliğin iki versiyonunu birleştirme umudunun simgesi olacak ilk melez çocuğu doğurmayı planlıyorlar. Bu sırada, Mary’nin dünyası, gezegenin manyetik alanının çöküşünü yaşarken, bir muamma olan patronu Jock Krieger, el değmemiş bir cennet olan Neanderthal dünyaya dikiyor kıskanç gözlerini.
Cinsiyet, inanç ve aşk konusundaki yerleşmiş fikirlerimizi allak bullak eden ve insan olabilmenin farklı yolları hakkında spekülasyonlarla dolu olan, Sawyer’ın Neanderthal Parallax üçlemesi bir klasik olma yoluna girerken Melezler’le, şaşırtıcı ve provokatif bir sona ulaşıyor.
“Genel olarak değerlendirirsek, Le Guin’inki kadar değerli bir antropolojik yaratıcılığa sahiptir.”
Science Fiction Weekly
“Değer miydi? Sawyer işte bu soruyu ortaya atıyor. Barış, uyum, sosyal adalet -bunlara sahip olmak için biz insanlar mahremiyetimizden ve istediğimiz gibi üreme hakkımızdan vaz mı geçmeliyiz? Dev toplumsal bilim kurgu geleneğinde her zaman düşündürücü olmuş olan sorunlar bunlar.”
Scifi.com