“Sapiens, tarihin ve modern dünyanın en büyük sorularını gayet yalın bir dille ele alıyor. Çok seveceksiniz!”
Sapiens
Yazar: Yuval Noah Harari
Çevirmen: Ertuğrul Genç
Yayınevi: Kolektif Kitap
Sayfa Sayısı: 412
- Homo sapiens neden ekolojik bir seri katile dönüştü?
- Para neden herkesin güvendiği tek şey? – Kadınlar üstün sosyal becerilere sahipken, neden çoğu toplum erkek egemen?
- Güç elde etmekte böylesine yetenekli olan insanlar neden bu gücü mutluluğa dönüştürmekte başarısızlar?
- Geleceğin dini bilim mi?
- İnsanların miadı çoktan doldu mu? 100 bin yıl önce Yeryüzü’nde en az altı farklı insan türü vardı.
- Günümüzdeyse sadece Homo Sapiens var. Diğerlerinin başına ne geldi ve bize ne olacak?
Çoğu çalışma insanlığın serüvenini ya tarihi ya da biyolojik bir yaklaşımla ele alır, ancak Harari 70 bin yıl önce gerçekleşen Bilişsel Devrim’le başlattığı bu kitabında gelenekleri yerle bir ediyor. İnsanların küresel ekosistemde oynadıkları rolden imparatorlukların yükselişine ve modern dünyaya kadar pek çok konuyu irdeleyen Sapiens, tarihle bilimi bir araya getirerek kabul görmüş anlatıları yeniden ele alıyor.
Harari ayrıca geleceğe bakmaya da zorluyor okuru. Yakın zamanda insanlar, dört milyar yıldır yaşama hükmeden doğal seçilim yasalarını esnetmeye başladılar. Artık sadece dünyayı değil, kendimizi ve diğer canlıları tasarlama becerisi de kazandık. Peki bu bizi nereye götürüyor, bizi neye dönüştürebilir? 30’dan fazla dile çevrilmiş bu kışkırtıcı çalışma özellikle Jared Diamond, James Gleick, Matt Ridley ve Robert Wright’ın eserlerine aşina okurlar için muhteşem bir kaynak.
“Sapiens, tarihin ve modern dünyanın en büyük sorularını gayet yalın bir dille ele alıyor. Çok seveceksiniz!”
Jared Diamond, Tüfek, Mikrop ve Çelik’in yazarı
“Harari’nin eseri kabul görmüş doktrinlerin karşısında duran fikirler ve şaşırtıcı gerçeklerle bezeli.”
John Gray, Financial Times
Leonardo da Vinci
Yazar: Walter Isaacson
Çevirmen: Emre Gözgü
Yayınevi: Domingo Yayınevi
Sayfa Sayısı: 616
Gayrimeşru, eşcinsel, vejetaryen, solak ve dinle arası limoni: Leonardo da Vinci 15 ve 16. yüzyıl için zor bir karakterdi. Ama talep ettiği hoşgörünün karşılığını misliyle verdi.
Dudağı hareket ettiren kasları görmek için kadavraların yüz derilerini yüzdü ve ardından dünyanın en unutulmaz tebessümünü, Mona Lisa’yı yarattı. Işık ışınlarının korneaya çarpışını gözlemledi ve değişken perspektifler kullanarak Son Akşam Yemeği’ni çizdi. Oyunbaz ve saplantılı bir tutkuyla anatomi, fosiller, kuşlar, kalp, uçan makineler, optik, botanik, jeoloji ve silahlar üzerine çığır açıcı çalışmalar yürüten Leonardo, beşeri ile temel bilimler arasındaki çizgiyi aşarak sadece günün Milano ve Floransa’sını büyülemekle kalmadı; onun yolu tüm dünyada yaratıcılık ve yenilikçiliğin yolu oldu.
Steve Jobs ve Einstein biyografilerinin yazarı Walter Isaacson, insanlık dediğimiz büyük ailemizin belki de en sıra dışı ferdinin hayatı üzerinden, dünyaya tutkulu bir hayretle yaklaşmanın yaşamı nasıl zenginleştirebileceğini gösteriyor.
“Muhteşem… Isaacson yine karmaşık, dev bir karakteri ele alarak onu yakınlık kurabileceğimiz birine dönüştürüyor… Baştan sona büyüleyici, ustaca ve tutku dolu.”
Kirkus Reviews
“Isaacson, Leonardo’nun çelişkilerini kullanarak ona insaniyet ve derinlik kazandırıyor.”
New York Times
“Yıllar içinde Leonardo hakkında çok şey okudum fakat onun yaşamı ve çalışmalarının farklı yönlerini tatmin edici şekilde ele alan hiçbir kitapla karşılaşmamıştım… Bu kitap onu tüm insani yönleriyle görmenize ve onun ne kadar özel biri olduğunu anlamımıza, Leonardo hakkında okuduğum diğer tüm kitaplardan daha çok yardımcı oluyor.”
Bill Gates
Hayatımızdaki Algoritmalar
Yazar: Brian Christian, Tom Griffiths
Çevirmen: Ali Atav
Yayınevi: Buzdağı Yayınevi
Sayfa Sayısı: 496
Yaşamımızın tamamı, belirli bir sorun grubuna yol açan mekân ve zaman kısıtları ile sınırlandırılmıştır. Bir günde ya da ömrümüz boyunca ne yapmalı ya da ne yapmamalıyız? Ne kadar karışıklığı kabul etmeliyiz? Bunlar insanlar açısından içinden çıkılmaz durumlara benziyor olabilirler fakat öyle değiller: Bilgisayarlar da aynı kısıtlamalarla karşı karşıyalar, bu nedenle bilgisayar bilimciler onlarca yıldır bu tür sorunların farklı versiyonlarıyla uğraşmaktadır. Ve buldukları çözümlerin bize öğreteceği çok ama çok şey var.
Ünlü yazar Brian Christian ve bilişsel bilim uzmanı Tom Griffiths disiplinlerarası bu çalışmasında, bilgisayarların kullandığı algoritmaların insanlığın birçok sorununu nasıl çözebileceğini göz kamaştırıcı biçimde okuyuculara sunuyor. Daha iyi sezgilere nasıl sahip olunacağını, işleri ne zaman bitirmemiz gerektiğini, yorucu ve sıkıntılı seçimlerle nasıl başa çıkacağımızı ve başkalarıyla en iyi nasıl ilişki kuracağımızı açıklıyorlar. Evlilik için en doğru kişiyi bulmaktan park yeri seçimine, kişinin e-posta gelen kutusunu düzenlemesinden belleğin işleyişini anlamaya kadar bu kitap, bilgisayar biliminin bilgeliğini insan hayatı için çok önemli stratejilere dönüştürüyor.
“Bu kitap kesinlikle mest edici… Genç matematik öğrencilerinden sıkça duyduğunuz ‘Neden ki? Bunu gerçek hayatta asla kullanmayacağım!’ argümanına karşı mükemmel bir panzehir. İster oyun teorisinin Yüzde 37 Kuralı olsun, isterse zihin-büküm olasılıklarının nispeten sade anlatımı, tüm iş burada sunulduğu kadar hem eğlenceli hem de pratik.”
Popular Science
“Zorlayıcı ve eğlenceli. Bu kitap; zaman, mekân ve çaba kullanımında daha verimli olmanızı sağlayacak pratik tavsiyelerle dolu. Ve bu, bilgisayar bilimi ve insan zihninin işleyişi üzerine büyüleyici bir araştırmadır. Yapılacaklar listenizi optimize etmek, dolabınızı organize etmek veya insan hafızasını anlamak isteyenler için harika bir kitap.”
Charles Duhigg
“Hesaplama modellerini insan psikolojisi ile birleştiren bir kitabı uzun süredir bekliyordum. Christian ve Griffiths tüm beklentilerimin üzerinde bir başarı yakaladı. Bu, dünyamızı işleten bilgisayar bilgisini -ve daha da önemlisi, hayatımız için ne anlam ifade ettiğini- herkesin anlayabileceği şekilde anlatan muhteşem bir kitap.”
David Eagleman
Şempanze Paradoksu
Yazar: Steve Peters
Çevirmen: Alp Sanlı
Yayınevi: Pegasus
Sayfa Sayısı: 368
İçinizdeki Şempanze en iyi dostunuz da olabilir, en kötü düşmanınız da… Bu Şempanze Paradoksudur. Kendi mutluluğunuzu ve başarınızı mı baltalıyorsunuz? Kendinize anlam vermekte güçlük mü çekiyorsunuz? Bazen duygularınız hayatınıza mı hükmediyor?
Prof. Steve Peters hepimizin zihninde, hem mesleki hem de kişisel yaşamımızın her alanını altüst edebilecek bir varlık olduğunu açıklıyor. Bu varlığa “şempanze” adını veriyor. Bu şempanze sizin için çalışabilir ama size karşı da çalışabilir. İşin zor kısmıysa şempanzeyi evcilleştirmeye ve isteğimizi yerine getirmesi için onu ikna etmeye çalıştığımızda ortaya çıkıyor.
Şempanze Paradoksu daha mutlu ve sağlıklı bir hayat sürmenize, özgüveninizi arttırmanıza ve daha başarılı bir insan olmanıza yardımcı olabilecek son derece etkili bir zihin yönetimi modelidir.
Bu kitap size şu konularda yardımcı olacak:
- Zihninizin nasıl çalıştığını fark etmek
- Duygularınızı ve düşüncelerinizi anlamak ve onları yönetmek
- Kendinizi yönetmek ve olmak istediğiniz kişi haline gelmek
Prof. Peters zihninizin içinde yaşanan mücadeleyi açıklıyor ve bu anlayışı nasıl uygulayacağınızı gösteriyor. Bu yeni bilgiyi iyice özümsedikten sonra Şempanzenizin kendi gündeminin peşinde koşmasına izin vermek yerine onu faydalı bir hale getirecek ve ondan istifade edebileceksiniz.
“Prof. Steve Peters en güncel nörobilim konularını herkesin anlayabileceği uygulamalar haline getiriyor. Aşırı yemeyi, kontrolsüz öfkeyi ve saplantılı düşünceleri yönetmek için önerilen bu yeni yaklaşımlar harika! Üstelik kitabın bilimsel temeli oldukça sağlam.”
Retailing Insight
“Steve olmasaydı potansiyelimin farkına varabileceğimi sanmıyorum.”
Victoria Pendleton
“Steve olmasaydı, Atina Olimpiyatları’nda altın madalya kazanamazdım.”
Sir Chris Hoy
Yaratıcılık A.Ş.
Yazar: Ed Catmull
Çevirmen: Bahar Çelik
Yayınevi: CEO Plus
Sayfa Sayısı: 376
Ed Catmull’un büyük bir beceriyle sanatsal ve ticari yaratıcılığı birbirine paralel olarak tartıştığı Yaratıcılık A.Ş. ekonomik gelişmenin insana ve onun yaratıcı melekelerine yatırım yapmaktan geçtiğini mükemmel bir ustalıkla anlatıyor.
Catmull’un kitabı sanatsal yaratıcılığın endüstriyle buluştuğu noktayı oldukça somut olarak gözler önüne seriyor. Bir çırpıda tükettiğimiz filmler için harcanan emek ve zaman, alınan riskler okuyucunun tahayyülünün çok ötesine geçiyor.
Yaratıcılık A.Ş.’yi bir iş kitabı olmaktan çıkarıp kitaba heyecan ve duygu katan bir başka boyut da Steve Jobs’ın yakın plan fotoğrafı.
Catmull hem yönetsel hem de sanatsal anlamda yaratıcılığın peşine düşenler için eşsiz bir kaynak sunuyor.
- Hataları önlemenin maliyeti onları telafi etmenin maliyetinden daha fazladır.
- Bir şirketin iletişim yapısı o şirketin organizasyonel yapısını yansıtmamalıdır. Herkes herkesle iletişim kurabilmelidir.
Büyük Sorulara Kısa Yanıtlar
Yazar: Stephen Hawking
Çevirmen: Mehmet Ata Arslan
Yayınevi: Alfa Yayıncılık
Sayfa Sayısı: 200
İnsanlar her daim büyük sorulara yanıt bulmak istemiştir:
Tanrı Var mı? Nereden geldik? Her Şey Nasıl Başladı? Evrende Bizden Başka Akıllı Yaşam Var mı? Zamanda Yolculuk Mümkün mü? Yapay Zekâ Bize Üstün Gelecek mi? Her şeyin gerisinde duran anlam ve tasarı nedir? Geçmişin yaratılış üzerinden açıklamaları bugün artık çok daha az uygun ve güvenilir görünüyor. Bu açıklamaların yerini New Age’ten Star Trek’e uzanan kendilerine yalnızca hurafe diyebileceğimiz çeşitli şeyler aldı. Gelgelelim gerçek bilim, bilimkurgudan çok daha tuhaf ve tatmin edici olabilir. Günümüzde bilim bütün bu sorulara yanıt bulmaya başladı. Hawking’in ölümünden önce yazdığı son yazıların derlemesi olan bu kitap, tarihin en önemli zihinlerinden birinin büyük sorulara verdiği yanıtlardan oluşuyor.
Her Şeyin Teorisi filmindeki performansıyla Oscar kazanan Eddie Redmayne’in önsöz, Nobel Ödüllü bilim insanı Kip Thorne’un giriş ve Hawking’in kızı Lucy’nin sonsöz kaleme aldığı Büyük Sorulara Kısa Yanıtlar bir dehanın dünyaya bıraktığı son mesaj niteliğinde.
“Hawking, insan zihninin artan gücünün bir sembolü.”
The Washington Post
“Hawking’in okuyuculara son mesajı insanlık için umut olduğu yönünde.”
CNN
“Büyük Sorulara Kısa Yanıtlar bilimin ve insanlığın geleceğine son derece açık ve anlaşılır bir bakış sunuyor.”
The Wall Street Journal
Gen: Hayli Kişisel Bir Hikâye
Yazar: Siddhartha Mukherjee
Çevirmen: Cem Duran
Yayınevi: Domingo Yayınevi
Sayfa Sayısı: 616
Gen. İnsanoğlunu inşa eden, onu tanımlayan kaynak kod. Sahip olduğumuz en insani şey. Ve onu anlamaktan ona yön verebilmeye geçtiğimiz bugünlerde, türümüzün belki de verip vereceği en büyük bilgelik sınavının konusu.
Tüm Hastalıkların Şahı’yla Pulitzer kazanan Siddhartha Mukherjee, kendi ailesindeki şizofreni geçmişinden yola çıkarak bizleri bilim tarihinin en güçlü ve tehlikeli fikirlerden birinin doğuşu, gelişimi ve geleceği üstüne muazzam bir yolculuğa çıkarıyor. Mendel’in bezelyeleri ile filizlenen bir fikrin Darwin’le birlikte yeşermesi, Nazilerin elinde tehlikeli bir silaha dönüşüp ırk ve kimlik tartışmalarının başköşesine yerleşmesi, ardından modern genetik, insan genomu haritası ve o büyük soru: Eğer genetikle oynamak, çocuklarımızın yazgılarını ve kimliklerini belirlemek mümkünse insan olmak ne anlama gelir? Genetik bilimin ahlaki labirentinde yolumuzu nasıl çizeceğiz?
Kraliyet Akademisi Bilim Kitabı Ödülü ve Wellcome Kitap Ödülü Finalisti olan GEN – Hayli Kişisel Bir Hikâye, genetiğin sadece bir laboratuvar bilimi değil, yarınımızın kaçınılmaz bir parçası olduğunu su götürmez biçimde ortaya koyan, olağanüstü bir kitap.
“Bu belki de bugüne kadar anlatılmış en muhteşem dedektiflik hikayesi. Aristo’dan Francis Collins’e kadar binlerce araştırmacı, her hücrenin merkezinde yer alan soru işaretlerini bin yıl boyunca çözmeye çalışıyorlar. Gen de tıpkı Tüm Hastalıkların Şahı gibi, dahiyane, sürükleyici, coşkulu bir kitap. “İnsan olmak ne demektir?” sorusunun cevabını merak ediyorsanız, bu kitabı okumak zorundasınız.”
Anthony Doerr
“Geleceğimizin yıldızlarda olduğunu düşünürdük. Artık genlerimizde olduğunu biliyoruz.”
James Watson
Süper Zeka: Yapay Zeka Uygulamaları, Tehlikeler Ve Stratejiler
Yazar: Nick Bostrom
Çevirmen: Ferit Burak Aydar
Yayınevi: Koç Üniversitesi Yayınları
Sayfa Sayısı: 392
Diğer hayvanların güçlü kasları ve pençeleri var, bizimse daha akıllı beyinlerimiz. Genel zekâ bakımından sahip olduğumuz mütevazı üstünlük sayesinde dil, teknoloji ve karmaşık bir toplumsal örgütlenme geliştirmeyi başardık. Bu üstünlük, her kuşağın öncekilerin başarılarına yenilerini eklemesiyle zaman içinde daha da ilerledi. Bir gün insan beynini aşan makine beyinler yaratmayı başarırsak, o zaman bu yeni süper zekâ çok güçlü hale gelebilir. Nasıl ki şu an gorillerin kaderi biz insanlara bağımlıysa, bizim türümüzün kaderi de makine süper zekâsının eylemlerine bağlı olabilir. Ancak bizim de bir üstünlüğümüz var: yapay zekâyı insanlar yaratacak. İnsani değerleri koruyacak bir tür süper zekâ yaratabiliriz. Bunu yapmak için kesinlikle güçlü bir nedenimiz olacaktır.
Nick Bostrom, süper zekâ olasılığının sunduğu zorluğu ve buna en iyi şekilde nasıl yanıt verebileceğimizi anlamaya çalışıyor. İnsanlığın geçmişten bu yana karşılaştığı en büyük zorluk budur demek yanlış olmaz. Bu işi başaralım ya da başaramayalım, muhtemelen karşılaşıp karşılaşacağımız son zorluk olacak.
Zekânın doğasını detaylıca inceleyen bu kitap, doğal ve yapay zekânın içeriğini ve sınırlarını kapsamlı bir şekilde sunuyor. Gelecek belki doğal, belki de yapay zekânın elinde olacak ama kesin olan bir şey varsa, zekâ evrendeki varlığını sürdürecek.
Gerçekçiler İçin Ütopya
Yazar: Rutger Bregman
Çevirmen: Duygu Akın
Yayınevi: Domingo Yayınevi
Sayfa Sayısı: 328
Çoğumuz mutlu olmadığımız işlerde haddinden fazla çalışıyor, kalan zamanda pek de ihtiyacımız olmayan şeyleri tüketerek mutlu olmaya uğraşıyoruz. Mesele bunun iyi olmaması ya da ileride her şeyin daha kötü olabileceği değil. Uygarlığımızın yönünü pek çok kez değiştirdik, bir kez daha değiştirebiliriz. Mesele elimizdekinden daha iyisini hayal edemiyor olmamız. Bugünün büyük fikirleri nerede? Son büyük idealimiz “satın alma gücü” müydü? Bundan böyle uygarlığımızın büyüklüğünü, neyi ölçtüğü meçhul gayrisafi milli hasıla üstünden mi konuşacağız?
“Gerçekçiler İçin Ütopya, bir geleceği tahmin girişimi değil, geleceğin kilitlerini açma girişimi,” diyor Bregman. “Ve bunun için, ütopyalara geri dönmeliyiz.” Köleliğin kaldırılmasından kadın erkek eşitliğine, uygarlığımıza kilometre taşı olmuş pek çok gelişme, öncesinde birer ütopyaydı. Gerçekçiler İçin Ütopya, pek çok saha çalışması, deney ve vakadan faydalanarak, günümüzde ütopik gelebilecek kimi fikirlerin (mesela çalışsın çalışmasın herkese temel gelir) aslında erişilebilir olduğunu gösteriyor. Yeter ki tüketim üstüne kurulmuş, piyasa gerçekleri üstünde uzlaşmış bir uygarlıktan daha iyisi olabileceğimizi hatırlayalım.
Yeter ki yeniden büyük hayaller kuralım.
“Sağ-sol klişeleriyle dolu beylik tartışmalara doyduysanız, cesur düşünce, taze fikirler ve kanıt temelli argümanlarla dolu Gerçekçiler İçin Ütopya’yı seveceksiniz.”
Steven Pinker
“Sızlanmaktan bir adım öteye geçmek isterseniz, bu kitabı okuyun.”
Evening Standard
“Bregman’a kulak verin. Geleceği şekillendirme işinde büyük gelecek vaat ediyor.”
Guardian
Doğanın Keşfi
Yazar: Andrea Wulf
Çevirmen: Emrullah Ataseven
Yayınevi: Ayrıntı Yayınları
Sayfa Sayısı: 560
Çağdaşları tarafından Napoleon’dan sonraki en ünlü kişi olarak tanımlanan Humboldt, zamanının en büyüleyici ve ilham verici insanlarından biridir. Varlıklı bir ailenin çocuğu olarak doğan Humboldt kendi başına Dünya’nın nasıl işlediğini keşfetmek için ayrıcalıklı bir yaşamdan vazgeçer. Thomas Jefferson onu “zamanın en büyük değerlerinden biri” olarak tanımlar. Charles Darwin “Humboldt’un Kişisel Anlatısını okumak kadar hiçbir şey benim gayretimi kamçılamamıştı” diye yazar; Humboldt olmadan ne Beagle’a binebileceğini ne de Türlerin Kökeni’ni tasavvur edebileceğini söyler. William Wordsworth’la Samuel Taylor Coleridge’in ikisi de şiirlerine Humboldt’un doğa kavramını katmışlardır. Güney Amerika’yı İspanyol sömürge yönetiminden kurtaran devrimci Simon Bolivar, Humboldt’u “Yeni Dünya’nın kâşifi” diye nitelendirir. Almanya’nın büyük şairi Goethe, Humboldt’la birkaç gün geçirmenin “birçok yıl yaşamış gibi” olduğunu dile getirir.
Doğanın Keşfi, Alexander von Humboldt gibi büyük bir bilim insanını tanımanın yanı sıra, çağdaş doğa ve türlerin ilişkiselliği açısından günümüz doğa anlayışına da ışık tutmaktadır. New York Times tarafından 2015 yılının en iyi on kitabı arasında sayılan Doğanın Keşfi, 23 ülkede yayımlandı. Royal Society Bilim Kitabı Ödülü 2016, Costa Biyografi Ödülü 2015, Inaugural James Wright Doğa Yazıları Ödülü 2016, LA Times Kitap Ödülü 2016 ve Kraliyet Coğrafya Topluluğu’ndan Ness Award 2016 ödüllerini almıştır.
“Harikulade bir biyografi… Wulf zorlu durumlar ile bilimin muazzam etkisini birleştiriyor.”
Independent
“Humboldt’un kendisi gibi, Doğanın Keşfi de bilimsel ama son derece eğlenceli.”
The Times
“Onun keşiflerini yaşatan tasvirleri… zevkli hikâyeler… Wulf vahşi maceralardan akademik hikâyelere kolayca akıyor ve onun Humboldt’a olan sevgisi gerçekten bulaşıcı.”
Publishers Weekly
Elon Musk: Tesla SpaceX ve Muhteşem Geleceğin Peşinde
Yazar: Ashlee Vance
Çevirmen: Ali Atav
Yayınevi: Buzdağı Yayınevi
Sayfa Sayısı: 464
Amazon Yılın En İyi Kitabı
Wall Street Journal Yılın En İyi İş Dünyası Kitabı
Bu kitap; 1971 doğumlu genç bir girişimcinin şirketleri ile dünyadaki otomotiv, uzay-havacılık ve enerji sektörlerindeki yerleşik düzene meydan okumasının sıra dışı hikâyesidir.
Elon Musk, X.com ve PayPal’in kurucularındandır ve sonraki dönemde Tesla ile sadece elektrikle giden 600 km menzilli ve 100km/sa hıza sadece 2,3 saniyede çıkan muhteşem otomobiller üretmiştir. SpaceX ile uzay taşımacılığının maliyetlerini çok büyük oranda düşürerek dünya devlerine meydan okumuş ve yakın gelecekte Mars’a insan yollayabilecek en muhtemel şirketi yaratmıştır. Ayrıca ABD’deki en büyük güneş enerjisi şirketi SolarCity’nin en büyük ortağı ve başkanıdır.
Ashlee Vance, 300’e yakın insanla konuşarak ve Elon Musk ile 30 saatten fazla birebir görüşme yaparak bu çarpıcı ve ilham verici hayat hikâyesini okurlarla buluşturuyor.
Hayatını, dünyayı fosil yakıtlara mahkûm olmaktan kurtarmaya adayan Elon Musk’ın önüne çıkan engeller, büyük başarıları ve yaşadıkları daha iyi bir geleceğin hayalini kuran girişimci, mühendis, siyasetçi, eğitimci ve gençler için motivasyon kaynağı olacaktır.
“Kitabın sonlarına doğru herhangi bir okuyucu Steve Jobs ile Musk’ı kıyaslama ihtiyacı hissedecektir. Musk’a fırsat verin. Kimse onun gibi olamaz.”
The New York Times
“Ashlee Vance’ın yeni kitabı, ‘Elon Musk: Tesla, SpaceX ve Muhteşem Geleceğin Peşinde’ tartışmasız dünyanın en önemli girişimcisinin hayatına muazzam bir bakış sunuyor.”
The Washington Post
“Elon Musk tam kafa dengim: Risk alan, başarısızlıktan korkmayan ve insanlığa parlak bir gelecek sağlamak için sürekli çalışan biri. Ashlee Vance, Musk’ın harikulade hayat hikâyesini ve engel nedir bilmez ruhunu yıldızlarla dolu bir biyografiyle sunuyor.”
Richard Branson
Altıncı Yok Oluş
Yazar: Elizabeth Kolbert
Çevirmen: Nalan Tümay
Yayınevi: Okuyan Us Yayınları
Sayfa Sayısı: 400
LITZER ÖDÜLÜ SAHİBİ
NEW YORK TIMES BOOK REVIEW’A GÖRE YILIN EN İYİ 10 KİTABINDAN BİRİ
NEW YORK TIMES BESTSELLER NATIONAL BOOK CRITICS CIRCLE ÖDÜLÜ FİNALİSTİ
Son yarım milyar yılda tam beş kitlesel yok oluş yaşandı; dünyada yaşam çeşitliliği aniden ve dramatik ölçüde azaldı. Peki gözlerimizin önünde yeni bir kitlesel yok oluş yaşanıyor olabilir mi?
Dünyanın dört yanında bilim insanları, dinozorların yok olmasına neden olan asteroit çarpmasından sonra en yıkıcı yok oluş süreci olduğunu öngördükleri altıncı yok oluşu gözlemliyor. Bu kez, felaketin nedeni biziz.
Hem samimi, hem eğlenceli, hem de bilgi dolu bu kitapta, New Yorker yazarı Elizabeth Kolbert, insanın, gezegenimizdeki hayatı, diğer hiçbir türün yapmadığı şekilde değiştirmesinin nedenini ve nasılını anlatıyor. Çok sayıda disiplinde yapılmış araştırmaları, yok olmuş türlerin tanımlarını ve kavram olarak yok oluşun geçmişini bir araya getiren Kolbert, gözlerimizin önünde yok olmakta olan türlere dair etkileyici ve kapsamlı bir hikaye sunuyor. Kolbert, altıncı yok oluşun insanoğlunun en kalıcı mirası olmaya aday olduğunu gösteriyor ve bizleri insan olmanın anlamını yeniden düşünmeye zorluyor.
Altıncı Yok Oluş, dünyanın geleceğine dair; entelektüel tarih, doğa tarihi ve saha muhabirliğini bir araya getiren ve gözlerimizin önünde süregelen kitlesel yok oluşa dair güçlü bir anlatım sunan önemli bir kitap.
“Doğa bilimciler dünya tarihinde beş yok oluş gerçekleştiğini söyler; Kolbert, insan faaliyetlerinin, gezegeni altıncı yok oluşa götürdüğüne dair ikna edici bir tez ortaya koyuyor.”
Bill Gates
“Altıncı Yok Oluş harika bir kitap… Büyük, ani değişikliklerin yaşanabileceğini, bunun olasılık dışı olmadığını açıkça ortaya koyuyor. Bunlar daha önce yaşandı, yeniden yaşanabilir.”
ABD Başkanı Barack Obama
Yaşamın Yükselişi Evrimin 10 Büyük İcadı
Yazar: Nick Lane
Çevirmen: Ebru Kılıç
Yayınevi: Aylak Kitap
Sayfa Sayısı: 428
DNA nereden gelir? Bilinç nedir? Göz nasıl evrilmiştir? Nick Lane yeni bilimsel bilgilerle dolu hazine sandığını açıyor ve evrim tarihini yeniden inşa ediyor. Seksten sıcakkanlılığa ve ölüme on büyük icatla, doğanın dehasını çarpıcı bir anlatıyla ortaya koyuyor.
Londra University College’da biyokimyager olan Lane bu harika kitapta ilginç ve basit bir soru soruyor: Bildiğimiz haliyle Yeryüzü’nün ortaya çıkmasına yol açan büyük biyolojik icatlar nelerdir? Böyle on tane icat olduğunu savunan Lane her birinin evrimini inceliyor. Hiç şaşırtıcı değil, bu on icadın (hayatın kökeni, DNA’nın yaratılması, fotosentez, karmaşık hücrelerin evrimi, seks, hareket, görme, sıcakkanlılık, bilinç ve ölüm) her biri inceliklerle doludur, kökenleri ciddi tartışmalara uzanır. Lane, en yeni bilimsel sonuçlardan yola çıkarak, neler hakkında kesine yakın bilgiler olduğunu, nelerin akla yatkın çıkarımlar olduğunu birbirinden ayırarak her icadı bilimsel olarak ustalıkla açıklıyor. Zaman zaman sarsıcı, ama zorlayıcı bilgiler sunuyor.
“Charles Darwin mezarından çıksaydı, kendisine gelmesi için eline bu kitabı tutuştururdum.”
Matt Ridley, The Red Queen’in Yazarı
“Lane çok nadir bulunan o türe mensup: Koskoca bir alanın kuşbakışı bir manzarasını sunabilmenin yanı sıra, kendine ait çok ilginç fikirleri de aktarabiliyor.” –
Carl Zimmer, Science
“Hayatın gizemleri, nasıl doğduğu, nasıl işlediği, şeylerin neden öldüğü, bilincin nasıl evrildiği hakkında büyüleyici ve güzel bir dille yazılmış bir anlatı. Muhteşem bir okuma deneyimi sunuyor, ayrıca büyük evrimsel bulmacalar hakkındaki bugünkü bilimsel düşünceleri, zorluklara dolanıp kalmaksızın gerçekten kavramamızı sağlıyor.”
Ian Stewart
Ulusların Düşüşü
Yazar: Daron Acemoğlu, James Robinson
Çevirmen: Faruk Rasim Velioğlu
Yayınevi: Doğan Kitap
Sayfa Sayısı: 496
Güç, zenginlik ve yoksulluğun kökenleri.
“Tarih, kaderden ibaret değildir!”
Ulusların Düşüşü, tarih boyunca ulusların, özellikle de birbirine benzeyen ulusların ekonomik ve politik gelişmeleri arasında neden büyük farklılıklar olduğuna dair bir tartışma yürütüyor. Yazarlar kısaca “Neden bazı ülkeler zenginken bazıları yoksuldur?” şeklinde bir soru ortaya atıp, köleci toplumlar, feodalizm, sömürgecilik, kapitalizm ve sosyalizm uygulamaları arasında ilginç ve çok öğretici bir yolculuğa çıkıyorlar.
Sömürgeler, koloniler, devrimler ve kurtuluş hareketlerinin gölgesi, günümüze nasıl düşüyor…
Sanayi Devrimi, neden Moldovya’da değil de İngiltere’de başladı…
Kara Ölüm denilen Veba, kralları, lordları, serfleri nasıl etkiledi…
Toplumların elitleri ile en alttakiler arasında değişen ve değişmeyen ilişki biçimleri hangileridir…
Ulusların Düşüşü, dünyaya bakışınızı ve kavrayışınızı değiştirecek.
Sinyal ve Parazit
Yazar: Nate Silver
Çevirmen: Hakan Özdemir
Yayınevi: Epsilon Yayınevi
Sayfa Sayısı: 576
Nate Silver’ın dünyası hesaplamalar, geleceği dair veriler, sinyaller ve parazitlerle dolu. Bu kitapta Silver’ın tahmin bilimiyle ilgili cevap verdiği bazı soruları şöyle sıralayabiliriz:
Büyük ekonomik krizler gerçekleşmeden önce kendilerini nasıl belli ederler?
Yarın yağmur yağacak mı, yoksa yağmayacak mı?
Kumarhanede her zaman kasa mı kazanır?
Yaklaşan büyük depremin ne zaman gerçekleşeceğini bilmeye ne kadar yakınız?
Seçim anketlerinin demokrasideki yeri nedir ve nasıl çalışırlar?
Terör olaylarını öngörmenin bir matematiği var mıdır?
Spor bahislerinde kimler daha çok başarılı olur?
Nate Silver, 2008 Amerikan başkanlık seçimlerinde, 50 eyaletin 49’undaki sonucu ve Barack Obama’nın başkan olacağını başarılı bir şekilde tahmin ettiğinde bütün gözler onun üzerine çevrildi. Aynı yıl Time dergisi tarafından dünyanın en etkili 100 ismi arasında gösterildi. Beysbol performanslarını tahmin edecek yenilikçi bir program da geliştirmiş olan Nate Silver, bütün bu başarıya henüz 30 yaşına gelmeden ulaşmıştı. Kendisi şu anda ülkenin en etkili siyasi tahmincilerindendir.
Silver’ın kitabı Sinyal ve Parazit, yayımlandığı yıl kurgu dışı kategorisinde The New York Times çok satanlar listesine girdi ve Amazon.com tarafından yılın en iyi kurgu dışı kitabı seçildi. Kitap Çince (hem basitleştirilmiş hem de geleneksel hali olmak üzere iki biçimde), Çekçe, Fince, Almanca, İtalyanca, Lehçe, Portekizce, Romanca, Rusça ve İspanyolca dahil on bir dile çevrildi.
Birçok tahmin tutmaz, bunun sebebi ise birçoğumuzun olasılık ve belirsizlik anlayışının zayıf olmasıdır. Hem uzmanlar hem de halk daha kesin, kendinden emin tahminleri, daha doğru olarak algılamaya meyillidir. Ancak fazla güven çoğunlukla başarısızlığın sebebidir. Belirsizlikle ilgili anlayışımız gelişirse, tahminlerimiz de daha yerinde olabilir. Buna “tahmin paradoksu” denir: Tahminlerle ilgili yeteneğimiz konusunda ne kadar mütevazı olursak, geleceğimizi planlamakta o kadar başarılı olabiliriz.
“Yogi Berra haklıydı: ‘Tahmin etmek zordur, özellikle de geleceği.” Nate Silver, bu önemli kitapta, uzmanların tahminlerinin ileri görüşlü ya da işe yaramaz olarak nasıl çeşitlilik gösterdiğini ve neden beklenmedik durumlara karşı tedbirli olmamız gerektiğini anlatıyor. Bir an sonra ne olacağını düşünen herkesin okuması gereken bir kitap.”
Richard Thaler – 2017 Nobel Ekonomi Ödülü Sahibi
“Nate Silver’ın hareketli üslubu en zor istatistiksel konuyu bile anlaşılır hale getirmeyi başarıyor.”
Wall Street Journal
“Son on yılın en önemli kitaplarından biri olabilir.”
The New York Times
Yirmi Birinci Yüzyılda Kapital
Yazar: Thomas Piketty
Çevirmen: Hande Koçak
Yayınevi: İş Bankası Kültür Yayınları
Sayfa Sayısı: 763
Bazılarına göre, adaletsizliğin sürekli arttığı dünyada eşitsizlik uçurumları giderek derinleşirken, kimileri de gelirler ve servetler arasındaki mesafelerin doğal bir eğilimle daraldığını, sisteme dışarıdan müdahale edilmezse bu sürecin daha sağlıklı işleyeceğini ileri sürüyorlar. Peki, bu konuda bir fikir oluşturabilmek için eşitsizliklerin uzun vadeli değişim eğrisi hakkında, yani eşitsizliğin dünden bugüne tarihi hakkında bilgi sahibi olmak gerekmez mi?
On beş yıllık bir araştırmanın ürünü olan ve ekonomi terminolojisine yabancı olan okurlar tarafından da kolayca anlaşılabilecek bir dille yazılmış Yirmi Birinci Yüzyılda Kapital, bu konudaki boşluğu çok geniş bir veri tabanıyla dolduruyor. Hem zaman (tarihsel veriler) hem de coğrafya içinde (tüm dünyadan veriler) karşılaştırmalı bir yöntemin kullanıldığı bu temel eser, Thomas Piketty’nin sözleriyle, “bir ekonomi kitabı olduğu kadar, bir tarih kitabı” da olma özelliğini taşıyor.
“Fransız ekonomist Thomas Piketty’nin magnum opus’u Yirmi Birinci Yüzyılda Kapital’in yılın hatta belki de önümüzdeki on yılın en önemli kitabı olacağını rahatlıkla söyleyebiliriz.”
(Paul Krugman, New York Times 23.03.2014)
“Thomas Piketty bu esaslı kitabıyla hem akademik dünyaya, hem de tüm okuyuculara büyük bir hizmet sunuyor. Sunduğu tez gücünü ona buna saldırmaktan ya da politik gündemden değil, dikkatlice toplanmış ve analiz edilmiş verilerden ve gerekçelendirilmiş düşünceden alıyor.”
(Rakesh Khurana, Harvard Business School)
“Bazı kitaplar sadece okunur, bazı kitaplar ise taşı gediğine öyle bir koyar ki insanda canla başla okuma isteği uyandırırlar, Thomas Piketty’nin Yirmi Birinci Yüzyılda Kapital isimli kitabı bariz biçimde bu ikinci kategoriye giriyor.”
(Perry Lam, South China Morning Post, 23.05.2014)
Korkun – Trump Beyaz Saray’da
Yazar: Bob Woodward
Yayınevi: Alfa Yayıncılık
Sayfa Sayısı: 517
Woodward’un Başkanın Tüm Adamları’nda anlattığı, Richard Nixon’ın güç zehirlenmesi ve paranoya dolu son günlerine çarpıcı bir şekilde benzeyen Donald Trump’ın başkanlığının ilk günleri, bazen daha da içler acısı bir hal alıyor.
“Trump için gücün kaynağı, korku değil rezillik.”
The Guardian
“İnsanın ağzını açık bırakan anekdotlar…”
Washington Post
“‘Korkun’, deli kral hikâyeleri rafına konulmalı.”
The New Yorker
Niçin Uyuruz?
Yazar: Matthew Walker
Çevirmen: Sevinç Seyla Tezcan
Yayınevi: Pegasus
Sayfa Sayısı: 400
Yakın zamana kadar bilim niçin uyuduğumuzu, uykunun ne işe yaradığını ya da uykusuzluğun neden sağlığa bu kadar zararlı olduğunu açıklayamıyordu. Yeme, içme ve üreme gibi diğer temel ihtiyaçlarla karşılaştırıldığında uykunun amacı belirsiz kalıyordu.
Nörobilimci ve uyku uzmanı Profesör Matthew Walker uykunun hayatımızın en önemli ama en az anlaşılan yönlerinden biri olduğunu söylüyor. Uyumak beynimizin öğrenme, ezberleme ve mantıklı karar verme dâhil pek çok işlevini destekliyor, duygularımızı yeniden düzenliyor, bağışıklık sistemimizi güçlendiriyor, metabolizmamızın ince ayarını yapıyor ve iştahımızı dengeliyor. Rüya görmek ise beyne geçmişte ve yakın zamanda edindiğimiz bilgileri harmanlayabileceği görsel bir gerçeklik alanı sunarak yaratıcılığı artırıyor.
Walker bu merak uyandıran kitabında uykuyu devrimsel bir bakış açısıyla ele alarak uykunun fiziksel ve zihinsel sağlığımızı nasıl etkilediğini inceliyor. Çığır açan bilimsel araştırmalar ile kendi klinik tecrübelerini bir araya getirerek öğrenme becerimizi artırmak, ruh halimizi iyileştirmek, enerji seviyemizi yükseltmek, hormonlarımızı düzenlemek, kanseri, Alzheimer hastalığını ve diyabeti önlemek, yaşlanmanın etkilerini geciktirmek, yaşam süremizi uzatmak, çocuklarımızın daha iyi öğrenmelerini sağlamak ve yaptığımız işlerde üretkenliğimizi artırmak için uykudan nasıl faydalanabileceğimizi açıklıyor. Aynı zamanda her gece daha iyi uyumamızı sağlayacak tavsiyelerde bulunuyor.
Niçin Uyuruz? sizi baştan sona büyüleyecek kadar zekice kaleme alınmış, anlaşılır ve aydınlatıcı bir uyku rehberi.
“Bu kitap bir roketten farksız… Şoke edici istatistikleri bir boksörün sendeleyen rakibini yere sermek için indirdiği yumruk misali yüzümüze indiriyor. Uykuyu bir parçamız değilmiş gibi görmeye meyilliyiz. Ama Walker ne kadar yanılıyor olabileceğimizi bize muzaffer bir edayla gösteriyor.”
James McConnachie
“İşyerlerimizde, içinde yaşadığımız toplumda, evlerimizde ve ailelerimizde bazı şeyler değişmeli. Herkesi yatağına erken göndermeye yetecek kadar çok kanıt var. Artık bu kesinlikle bir tercih meselesi değil.”
Rachel Cooke
“Kendisinin de dediği gibi ‘uykunun ifade ettiği ve yaptığı her şeye âşık’ bir yazarın kaleminden çıktığı bilinciyle okumanız gereken aydınlatıcı ve önemli bir kitap. Ama lütfen yatma saatiniz yaklaştıysa bu kitaba başlamayın.”
Financial Times
Karaktere Giden Yol
Yazar: David Brooks
Çevirmen: Canan Öztarhan
Yayınevi: Alfa Yayıncılık
Sayfa Sayısı: 430
Eisenhower ve Roosevelt gibi Amerikan başkanlarından en önemli felsefecilerden Aziz Augustinus’a, siyahi özgürlük hareketinin liderlerinden İngilizcenin en görkemli sözlüklerinden birini üreten Samuel Johnson’a kadar, tüm yaşamlarını sahip oldukları karakteri yaratabilmek için giriştikleri zorlu uğraşa ayıran insanların yaşadıklarından bizler de kendimize gerekli ahlaki hisseyi çıkartabilmeliyiz.
Bu kitabın temel amacı, sadece karaktere giden yolun neye benzediği ve artık aramızdan ayrılmış olan bazı ünlü kişilerin bu yolda nasıl yürüdüklerine dair okurları bilgilendirip bir parça olsun dikkatlerini bu zorlu yolculuğa çekmektir.
Hayatlarımız gerçekten de çok daha büyük, çok daha görkemli bir mekanizmanın parçası mı? İnsanın kendini ve kusurlarını bilip de onlarla birlikte çok daha önemli bir sistemde yaşaması mümkün mü? Geçmişin hayatlarından bugüne akan bilgelik, mizah, merak ve keskin kavrayışlarla örülen bu çalışmanın ardında belki de şöyle bir soru yatıyor: Mutluluktan daha yüksek bir şeyi hedefleyebilir miyiz?
Sıfırdan Bire
Yazar: Blake Masters , Peter Thiel
Yayınevi: Pegasus
Sayfa Sayısı: 224
Facebook, Microsoft, Paypal, Instagram, Twitter, Linkedin, Whatsapp gibi bir startup fikriniz var ama bunu nasıl hayata geçireceğinizi bilmiyor musunuz? PayPal’ın kurucu ortaklarından ve Facebook’un yatırımcılarından biri olan girişimci Peter Thiel bu sorunun cevabını elinizde tuttuğunuz kitapta veriyor.
Thiel öncelikle yaşadığımız çağa dair çok sıradışı bir önermede bulunuyor: “Küçük mobil cihazlar bize her ne kadar birer mucize gibi görünse de aslında teknolojik açıdan durgun geçen bir çağda yaşıyoruz.” Elbette bilgi teknolojileri günden güne hızla gelişiyor ama ilerleme neden sadece Silikon Vadisi ya da bilgisayarlarla sınırlı kalsın ki? İlerleme her endüstri ve sektörde gerçekleştirilebilir bir süreçtir ve başarıya ulaşmak için ihtiyacımız olan tek şey özgün bir fikre sahip olmaktır.
Yeni bir şey yapmaktansa var olanı kopyalamak her zaman daha kolaydır. Ne var ki, nasıl yapıldığını bildiğimiz bir şeyi yeniden yapmak dünyayı 1’den n’e götürür. Ama yeni bir şey yaptığınızda 0’dan 1’e gidersiniz. Bir sonraki Bill Gates olmak için bir işletim sistemi kurmak yeterli olmayacak. Larry Page ya da Sergey Brin gibi başarılı olabilmek için yeni bir arama motoru geliştirmek yetmeyecek. Yarının kazananları bugünün pazarıyla zalim bir rekabete girip bundan kazançlı çıkmayacak. Hep beraber rekabetten kaçınacaklar çünkü ortaya koydukları şey benzersiz olacak.
“Bu kitap dünyada nasıl yeni bir değer yaratılacağına dair yepyeni ve canlandırıcı fikirlerle dolu.”
Mark Zuckerberg, Facebook’un CEO’su
“Peter Thiel birçok çıkış yapan şirket kurdu, Sıfırdan Bire bunu nasıl başardığını anlatıyor.”
Elon Musk, SpaceX ve Tesla’nın CEO’su
“Sıfırdan Bire, yeni girişimciler ve sürekli kendilerini geliştirmek isteyen büyük şirketler için çok önemli bir kılavuz. Bu kitabı okuyun, Peter’ın meydan okumasını kabul edin ve beklentilerin ötesine geçecek bir iş kurun.”
Jeff Immelt, General Electric’in CEO’su
Geleceği Keşfedenler
Yazar: Walter Isaacson
Çevirmen: Duygu Dalkıran
Yayınevi: Domingo Yayınevi
Sayfa Sayısı: 520
Walter Isaacson, dünya çapında yankı yaratan Steve Jobs biyografisinin ardından en az onun kadar ilham verici bir kitapla geri dönüyor.
Geleceği Keşfedenler, makinelerin insanların zihin dünyasına ortak olacağı bir geleceği hayal ederek yola çıkmış ve adım adım içinde yaşadığımız dijital çağı inşa etmiş dâhilerin, yenilikçilerin, hacker’ların, girişimcilerin hikâyesi. Kimdi bu insanlar? Kafaları nasıl çalışıyordu? Tavan arası ya da garajlarına kapanıp her şeyi tek başına yapmış dâhilerden mi bahsediyoruz yoksa onları farklı yapan, yan yana gelip “ortak deha” yaratma becerileri miydi?
Isaacson’un benzersiz öykülendirme becerisi sayesinde sürükleyici bir roman tadında akan kitap, Lord Byron’ın yaklaşık iki yüzyıl önce yaşamış olmasına rağmen ilk yazılımcı kabul edilen kızı Ada Lovelace ile başlıyor ve Charles Babbage, Alan Turing, John von Neumann, Robert Noyce, Bill Gates, Steve Wozniak, Steve Jobs, Larry Page gibi pek çok etkileyici şahsiyetle devam ediyor.
Geleceği Keşfedenler, yaratıcılığın ve dünyayı değiştiren fikirlerin hangi koşullar bir araya geldiğinde yeşerebildiğini ortaya koyan muazzam bir rehber.
İstatistik ile Nasıl Yalan Söylenir?
Yazar: Darrell Huff
Yayınevi: Urzeni Yayıncılık
Sayfa Sayısı: 180
Üç çeşit yalan vardır:
“Yalan, kuyruklu yalan ve istatistik.”
Bu kitap istatistiğin bir aldatmaca aracı olarak kullanılma yöntemlerini açıklıyor. Kitapta yer alan istatistiksel hile ve yalanlar çok geniş bir alandan derlendi.
Sayılara meraklı bir kültürde, istatistiğin sırlarla dolu dili, sansasyon yaratmak, abartmak, karıştırmak ve gereğin den fazla basite indirgemek amacıyla kullanılabilir. Yani bu okuduklarımızın, duyduklarımızın, mutlaka doğru olması gerekmediği anlamına geliyor. Ortalamalar, ilişkiler, trendler ve grafikler göründükleri gibi olmayabilir. Ortada gözle görünenden fazla bir şey çoğu zaman da eksik bir şey vardır. Tıpkı “biraz minare gölgesi biraz davul tozu”ndan yapılan ilaçlar gibi istatistik de bir çok önemli gerçeği “olduğundan farklı” hale getirebilmekte.
Elbette eğitimli ve namuslu istatistikçilerin kesin ve bilimsel hesaplarına sözümüz yok. Tıpkı fotoğraf makinesi ile bilgisayarın yalan söylemesinin olanaksız olduğu gibi. Yeter ki birileri dışarıdan müdahale etmesin!