Savaş Sanatı, ilk askerî metin olarak kabul edilmesinin yanı sıra, liderlerin, işinsanlarının başvuru kitaplarından biri olan bu kült eser rakibe karşı alınacak önlemleri ve mücadele yöntemlerini ayrıntılarıyla anlatır.
Savaş Sanatı
Yazar: Sun Tzu
Çevirmen: Erdem Kurtuldu
Yayınevi: Can Yayınları
Sayfa Sayısı: 72
Sun Zi tarafından MÖ 6. yüzyılda yazılan Savaş Sanatı insanlık tarihinin en eski ve üzerinde en fazla araştırma ve tartışma yapılmış strateji eseridir. Eserin kaleme alınmasının üzerinden geçen binlerce yıla rağmen günümüzde hâlâ değerini koruyan ve en çok okunan kitaplardan biri olmasının nedeni zamanında, yerinde, dozunda ve sağduyuyla uygulanan taktikleri anlatmasıdır.
İlk askerî metin olarak kabul edilmesinin yanı sıra, liderlerin, işinsanlarının başvuru kitaplarından biri olan bu kült eser rakibe karşı alınacak önlemleri ve mücadele yöntemlerini ayrıntılarıyla anlatır.
Bir rehber olarak kullanıldığında, hayatın her alanında mücadele etmek durumunda kalan 21. yüzyıl insanına, mücadeleyi uzatarak araçları çeşitlendiren, ayrıntılı planları ve dolaylı hareketleri öven bir yaklaşımla ve günümüzde de uygulanabilir taktiklerle nasıl başarılı olunacağı ve güçlü kalınacağı konusunda yol gösterir. Gündelik hayata da uygulanabilecek bakış açıları sunan eser hem Doğu’da hem Batı‘da birçok farklı konuda insanlara rehberlik etmeye daha uzun yıllar devam edecek.
Savaş Üzerine
Yazar: Carl Von Clausewitz
Çevirmen: H. Fahri Çeliker
Yayınevi: Alfa Yayıncılık
Sayfa Sayısı: 830
Savaş Üzerine, 1831 senesinde basılmış ve pek çok dile çevrilmiştir. Günümüzde hâlâ tartışılan savaş kavramına dair yazılmış en etkili kitaplardan biridir. Hayatı savaş meydanlarında ve askeri akademilerde geçen Prusyalı General Carl von Clausewitz savaşın siyasal ve bilimsel yönlerini inceler.
Clausewitz’in savaş hakkındaki fikirleri ve stratejileri Karl Marx, Helmuth Karl Bernhard von Moltke, ve Mao Zedong gibi farklı siyasal ve sosyal görüşlerden liderler, askerler, siyasetçiler, düşünce adamları tarafından benimsenmiştir. Fransız Devrimi ve Napoléon Savaşları sonrasında değişen savaş koşullarını gören Clausewitz, savaşı politikanın başka araçlarla devamı olarak görmüştür.
Beş Çember Kitabı
Yazar: Miyamoto Musashi
Çevirmen: Elvan Aytekin
Yayınevi: Kopernik Kitap
Sayfa Sayısı: 82
Miyamoto Musashi der ki:
“Hem dövüşte hem de gündelik yaşamında kararlı ama sakin olmalısın. Durumları gerilimsiz karşıla ki tedirginlik olmasın; ruhun dingin ve önyargısız olsun. Ruhunun dingin olduğu anlarda bile bedenini gevşetme, bedenin gevşediğinde ruhunu koyuverme. Bedenin ruhunu etkilemesin; ruhun da bedenini. Ne cansız ol, ne de aşırı canlı. Coşkuya kapılmış bir ruh da güçsüzdür, bitkin bir ruh da. Düşmanın ruhunu okumasına fırsat verme.”
Japonlar tarafından “kılıç üstadı” olarak kabul edilen Miyamoto Musashi’nin 17. yüzyılda kaleme aldığı bu çalışma, bir savaş kitabı olmaktan çok, etkili bir strateji rehberidir. Musashi’nin ifadesiyle “strateji öğrenmek isteyenler” için kaleme alınmış olan bu kitap, kozmosu oluşturan beş ana element üzerine inşa edilmiş stratejilerden oluşmaktadır: “toprak, su, ateş, rüzgar ve boşluk”.
Pek çok Japon iş insanının ticarî stratejilerini Beş Çember Kitabı’nda yer alan öğretilere göre planladığı bilinmektedir. Yüzlerce yıl önce duru bir zekanın ürünü olarak ortaya çıkan bu kitap, bugünün dünyası için de önemli bir rehber niteliğindedir.
Dünyevi Bilgelik Sanatı
Yazar: Baltasar Gracian
Çevirmen: Nisrem Akciğer
Yayınevi: Flamingo
Sayfa Sayısı: 224
İspanyol Cizvit papazı Baltasar Gracián’ın 17. yüzyılda kaleme aldığı Dünyevi Bilgelik Sanatı, çağlar öncesinden günümüze ışık tutuyor. Gracián’ın hayata dair verdiği öğütler hem sosyal hem de iş hayatınızda sizi bir adım öne taşıyacak…
İçinde üstün bir şeyler olmayan kişilerden yüce bir kişi yaratamazsınız.
Zeki bir kişinin düşmanından sağlayacağı çıkar aptal kişinin dostundan sağlayacağı çıkardan fazladır.
Kalbinize güvenin. Özellikle de daha önce bir durumda haklı olduğu kanıtlandıysa güvenmekten hiç vazgeçmeyin.
Suskunluk kendini bilmekten gelir, bu konuda kendini kontrol edebilmek ise gerçek zaferdir. Sırlarınızı paylaştığınız her bir kişi için mutlaka bir bedel ödersiniz.
Huzurlu bir hayat, uzun bir hayata eşdeğerdir. Yaşamak için başkalarını yaşatın.
Başkalarını kendi başarıları için kullanan insanlara karşı dikkatli olun. İhtiyatlılık kurnazlığa karşı alabileceğiniz tek önlemdir.
Kişinin kapasitesi ve yüceliği şansıyla değil erdemiyle ölçülür. O tek başına her şey için yeterlidir.
33 Stratejide Savaş
Yazar: Robert Greene
Çevirmen: Füsun Doruker
Yayınevi: Altın Kitaplar
Sayfa Sayısı: 768
Robert Greene dünyanın birçok ülkesinde dolaşarak düzinelerce politik stratejinin felsefi ve dinsel metinlerin ve binlerce yıldır süregelen şiddetli çarpışmaların analizini yapıyor. 33 Stratejide Savaş, günümüz sosyal yaşamında etkili olabilecek başarılı savaş prensiplerini gözler önüne seriyor.
Sun-tzu’nun Savaş Sanatı adlı kitabından renkli alıntılarla bezenmiş olan eser Napoleon’dan Margaret Thatcher’a, Zulu Reisi Shaka’dan Lord Nelson’a, Hannibal’den Ulysses S. Grant’a, samuraylardan diplomatların yaşamına kadar geçmişteki ve günümüzdeki savaş stratejilerini inceliyor. Otuz üç bölümde özetlenen stratejiler, yaşamınızda içine girmek zorunda olduğunuz savaşlardan galip çıkmanızı sağlayacaktır.
33 Stratejide Savaş’ın sağladığı psikolojik destekle başarısızlıkları başarıya dönüştürerek her zaman üstünlük sağlayabilirsiniz.
Konuşmalar
Yazar: Konfüçyüs
Çevirmen: Giray Fidan
Yayınevi: Dedalus
Sayfa Sayısı: 155
Elinizde tuttuğunuz bu kitap yaklaşık 2500 yıl önce yazıldı.
Konfüçyüs, toplumun büyük değişimler geçirdiği Çin’in çalkantılı bir döneminde yaşadı. Köleci toplum çökerken yavaş yavaş da feodal toplum düzenine geçiliyordu ve Konfüçyüs, bu değişimin işaretlerini görmüştü. Doğal olarak bu değişim ve dönüşüm döneminde birçok farklı fikirler ortaya çıktı. İşte tam bu dönemde Konfüçyüs de bir tür kurtarıcı olarak kendi fikirlerini yayıyordu. Düşüncelerini ve konuşmalarını derleyen bu ince kitap, kutsal kitap olarak kabul gördü.
Yang Bojun’ün, Konfüçyüs’ün “Konuşmalar” eseri için hazırladığı bu açıklamalı kitap, orijinal metnin Çinliler tarafından da anlaşılabilmesi için önemli bir kaynak görevini yerine getirmektedir. Bu sebeple Türk okuru için bu açıklamalar çok daha önemlidir. Çünkü bu açıklama ve yorumlar, metni anlayabilmek için büyük kolaylık sağlamaktadır.
Konuşmalar, Çin’de son yarım yüzyılda en çok satan ve baskıları milyonları bulan çok önemli bir çalışmadır.
I Ching Ya da Değişimler Kitabı
Yazar: Richard Wilhelm
Çevirmen: Levent Özşar
Yayınevi: Biblos
Sayfa Sayısı: 103
En azından 5000 yaşındaki I Ching, insan yaşantılarının tümünü içeren bir bilicilik kitabı. Kehanet için kullanıldı, bilinçaltını keşfetmenin bir yöntemidir. Simgesel altı-çizgiler ile yaşamdaki en güç sorunların, açmazların çözümü için bize yol gösterir. Barış içinde, uyum içinde yaşamak istiyorsak hayatta uymamız gereken yasaları açığa çıkaran bir bilgelik kitabı olarak da okunabilir.
“Eşsiz ve büyük bir kitap, I Ching kendisini kanıtlar nedenlerle sunmuyor, kendini övmüyor, yaklaşılması da kolay değil. Doğanın bir parçası gibi keşfedilinceye dek bekliyor. Ama kendisi bilmenin, bilgeliğin âşıkları için doğru kitap gibi görünüyor.”
C. G. Jung
Milletlerin Zenginliği
Yazar: Adam Smith
Çevirmen: Mustafa Acar
Yayınevi: Liberus
Sayfa Sayısı: 103
Tarihin gidişini değiştirmek, insanlara yeni ufuklar açmak, hayata daha farklı bir pencereden bakmalarını sağlamak insanlık tarihi boyunca çok az kişiye ve çok az esere nasip olmuştur. Adam Smith bu büyük insanlardan, Milletlerin Zenginliği de bu çığır açıcı eserlerden biridir. Bugüne kadar düşünce tarihi boyunca üretilmiş en etkili eserler sayılacak olsa Milletlerin Zenginliği’nin ilk on arasında yer alacağına kuşku yoktur.
Adam Smith, zenginliğin kaynağının altın ve gümüş stokları olduğu, dünyada zenginliğin sabit, dış ticaretin de sıfır toplamlı bir oyun, dolayısıyla birinin zenginleşmesinin ancak başkasını fakirleştirme pahasına olabileceği ve dış ticarette bir tarafın kazancının diğer tarafın kaybına eşit olacağı görüşüne dayalı, bu nedenle de devlet güdümlü korumacı, yağmacı, sömürgeci politikalara cevaz veren merkantilist anlayışa karşı çıkan, milletlerin zenginleşmesinin ille de kıymetli maden biriktirmeyi hedefleyen korumacı politikalarla olmayacağını gösteren insandır.
Önerdiği doğal özgürlük sistemi devletin esas itibariyle iç ve dış güvenlik ile adaleti sağladığı şartlar altında, herkesin kendi menfaatini gözetirken bir “görünmez el” tarafından otomatikman topluma da hizmet etmesinin sağlandığı; işbölümü, uzmanlaşma ve serbest ticaret yoluyla kimsenin burnunu kanatmadan zenginleşmesini temin eden, birbirini hiç tanımayan milyonlarca insanın işbirliğiyle kendiliğinden doğan bir sistem olan serbest piyasa sistemidir.
Neomerkantilist zihniyetin hortlayıp yerli ve millî olma kaygılarıyla iç içe geçtiği, silahların gölgesinde ticaret savaşlarından söz edildiği, dünyanın çeşitli bölgelerinde savaş tamtamları çalınırken Coronavirüs belasının bütün insanlığı her şeyi yeni baştan düşünmeye zorladığı bugün Adam Smith ve Milletlerin Zenginliği yeniden okunmaya, başkalarına zarar vermeden zenginleşme ve refaha ermenin yolları üzerinde yeniden düşünmeye değer. Özgürlükçü, piyasacı, gönüllü mübadeleci ve dayanışmacı değerlerin önemini yeniden keşfetmek için bir 3. Dünya Savaşı veya Corona belası elinde şeytan çarpmışa dönmeyi beklememek ve sorumluluk mevkiindekileri uyarmak bugün çok acil bir görev hâlini almıştır. Mevcut çevirilerinden daha kapsamlı, doğru ve anlaşılır olma iddiasıyla yayımlanan bu eser bu bağlamda sürekli elimizin altında olması gereken bir şaheserdir.
Politika
Yazar: Aristoteles
Çevirmen: Furkan Akderin
Yayınevi: Say Yayınları
Sayfa Sayısı: 272
Aristoteles, Antikçağ felsefesinin en önde gelen filozofudur. Benzer düzeyde bir felsefeye İlkçağda sadece Platon’un erişebildiği kabul edilir. Antikçağa damgasını vurmuş olan Aristoteles, pek çoklarına göre tüm çağların en büyük birkaç filozofundan birisidir. Bilim ve felsefede onun başarmış olduklarıyla rekabet etme ümidi besleyebilen insan sayısının bir elin parmaklarını geçmediği hemen herkes tarafından kabul edilir.
Aristoteles, mantık, doğabilimleri, metafizik, psikoloji, etik ve siyaset felsefesi gibi pek çok alanda eser vermiştir. “Aristoteles külliyatı” olarak geçen, özgün haliyle Grekçe 1462 sayfadan oluşan eserler bütünü, derslerinin, kendisi ya da öğrencileri tarafından tutulmuş notlarından oluşur.
Aristoteles, Nikomakhos’a Etik’in sonunda sıradaki işinin devletlerin yönetim şekillerinin incelenmesi olduğunu söyleyerek, siyaseti etik konusunun bir parçası olarak ele almaya devam edeceğini belirtir ve siyasete dair görüşlerini aktarmaya başlar. Aristoteles’in siyasete dair görüşlerini içeren Politika, onun özellikle yayınlanması için hazırladığı çalışmalarından birisi değildir. Daha çok öğrencilerinin tuttuğu notlardan oluşan eser, sekiz kitap olarak düzenlenmiştir.
Hagakure – Savaşçının Yüreği
Yazar: Yamamoto Tsunetomo
Yayınevi: Arion Yayınevi
Sayfa Sayısı: 160
Hagakure, 1700’lü yılların başında yedi yılda yazılmıştır. Tsunetomo, savaşçılıkla ilgili düşüncelerini, deyişleri ve hikâyeleri anlattıkça yardımcısı Tsunetomo özenle yazmaya başlamıştır. Yedi yıl süren çalışmaların ardından Tsunetomo, Tsuramoto’nun topladığı on üç bin yazının yakılmasını istediği hâlde, Tsunetomo’nun ölümünden sonra, efendisini onurlandırmak isteyen Tsuratomo çok sevdiği öğretmenine övgü niteliğindeki eseri yayınlamıştır.
Eski metin dâhilinde samurayların derin ve gizemli yaşam şekilleri betimlenmektedir. Sayfalarda yer alan başlıklar; ölümü en iyi şekilde karşılamaktan, fırtınaya şaşırmamaya kadar değişir. Hagakure; Zen benzeri bilgelik ve deyişlerle dopdoludur, ayrıca Japonya’nın samuray döneminde tarihin büyük bir savaşçı toplumuna bakışı ortaya koyar. Günümüzde kimilerin etik rehberi olarak kullandığı Hagakure, kimileri için samuray yaşantısına meraklı bir bakıştır.
İktidar – Güç Sahibi Olmanın 48 Yasası
Yazar: Robert Greene
Çevirmen: Zeliha İyidoğan Babayiğit
Yayınevi: Altın Kitaplar
Sayfa Sayısı: 622
Gücü elde etmek isteyenlere, gücün esiri olanlara ya da güce karşı direnenlere… Güç Sahibi Olmanın 48 Yasası Kimi gücünün zirvesindeyken ölümcül bir hatayla elindekini yitirir. Kimi çok ileri gider veya yeterince ilerleyemez. Fakat kimileri de doğru adımı atarak insanüstü bir gayretle gücü kendilerine çeker. Tarih boyunca yazarlar ve filozoflar kendilerine şu soruyu sormuşlardır; bizden öncekilerin başarılarından ya da hatalarından ne gibi dersler alabiliriz? Üç bin yıllık süre içinde güç hakkındaki çeşitli yazıları hep aynı konuları işlemiş, gücün özünü tanımlayarak nasıl arttırılacağını ve yönetileceğini veya nasıl yok edileceğini tarif etmiştir. Gücün 48 Yasası zihinlerden sonsuza dek silinmeyecektir.
Toplum Sözleşmesi
Yazar: Jean – Jacques Rousseau
Çevirmen: Ayşe Meral
Yayınevi: Alfa Yayıncılık
Sayfa Sayısı: 200
Toplum Sözleşmesi, bir anlamda toplum içinde yaşadığının bilincinde olan ve bunu sorgulayan modern insan için yazılmış, aklın öncülüğünde bir toplum kurmanın ve başkalarıyla birlikte yaşarken özgürlüğü yeniden tesis etmenin rehberidir. Bu uygar hayatın öncesinde insanların aklı takip ederek terk ettiği bireysel çıkarların çatışmasıyla oluşan doğa durumu vardır. Doğuştan hakkımız olan bireysel egemenliği elimizden çıkartmadan hem toplumsal egemenliğe katılacağımız hem de özgür kalacağımız toplumsal yapı nasıl olmalıdır? Tüm romantizmine karşın Rousseau doğa durumu için ağıt yakmaktansa, dünya tarihini Fransız İhtilali’ne ve yeni bir çağa taşıyacak sosyal değişimlere kapı açıyor.
“Toplum Sözleşmesi’nin sırrı, hakların bütünüyle devredilmesi kavramında bulunabilir.”
Louis Althusser
“Rousseau’yu iki kelime ile özetlersek; bu kelimelerden biri toplum sözleşmesi diğeri ise genel iradedir.”
Alain Badiou
Tao Te Ching
Yazar: Laozi
Çevirmen: Sonya Özbey
Yayınevi: İş Bankası Kültür Yayınları
Sayfa Sayısı: 120
Lǎozǐ: Hayatı hakkında çeşitli efsaneler olsa da kesin bir bilgi yoktur. İsmi Çincede hem “yaşlı usta” hem de “yaşlı çocuk” anlamlarına gelmektedir. Taoculuğun en önemli metni sayılan Tao Te Ching’in (Dào Dé Jīng) yazarı olarak kabul edilir. Tao Te Ching klasik Çin edebiyatının en eski ve en ünlü örneklerinden biridir. Metin yüzyıllar boyunca birçok sanatçıya, düşünüre siyasetçiye ilham vermiş, çeşitli entelektüel tartışmalara yol açmıştır. Döneminin diğer metinleriyle kıyaslandığında metnin en ayırt edici özelliği insanı merkeze koymamasıdır. Tao Te Ching, döneminin diğer düşünce akımlarından farklı olarak doğayı, insan ahlâkına duyarlı ve insana hizmet eden bir güçler bütünü olarak değil, insan dâhil her şeye eşit davranan, tarafsız bir güç kaynağı olarak karakterize eder.
Tao Te Ching’e göre yerin ve göğün arasındaki her şey aynı kanunlara tabidir. Değişik dönemlerde siyasi iklimlere göre değişik şekillerde yorumlanan Tao Te Ching’in yüzyıllar sonra bile okunmasının sebebi değindiği konuların her zaman geçerliliğini koruyacak nitelikte olmasıdır.
Prens
Yazar: Niccola Machiavelli
Çevirmen: Kemal Atakay
Yayınevi: Can Yayınları
Sayfa Sayısı: 160
“İnsanın, tuzakları tanımak için tilki, kurtları korkutmak için de aslan olması gerekir.”
Niccolò Machiavelli’nin ölümünden beş yıl sonra yayımlanan eseri Prens, o tarihten günümüze kadar devam eden bir tartışmayı başlatmıştır. Prens, devlet yönetiminde amaca ulaşmak için her yolun geçerli olduğunu savunan bir elkitabı mıydı, yoksa devletin ve iktidarın gerçek doğası üstüne felsefi ve siyasal bir başyapıt mı? Prens, kimilerince “şeytanın kitabı” olarak nitelendi kimilerince de gerçekçi siyaset kuramının bir başyapıtı olarak. Ama kesin olan bir şey var ki, devlet yönetme sanatının en temel kaynaklarından birini oluşturdu. Yapıt, özlü anlatımı, etkileyici imgeleri ve gerek çağdaşları gerek sonraki kuşaklarca harfi harfine yorumlanan kimi özdeyişlerinin pervasızlığıyla çok daha büyük ün kazandı.
Yalnızca siyasal içeriğiyle değil, edebî üslubuyla da klasik edebiyatın ölümsüz metinleri arasına giren bu benzersiz eseri, yazar ve kitap üstüne kapsamlı bir inceleme ve açıklayıcı notlar eşliğinde sunuyoruz.
Etika
Yazar: Benedictus De Spinoza
Çevirmen: Hilmi Ziya Ülken
Yayınevi: Dost Kitabevi
Sayfa Sayısı: 342
“Bu büyük eseri birkaç satırda özetleme iddiasından uzağız. Bununla birlikte, belirli noktalarını işaret için göstermemiz gerekir ki, Spinoza’nın açıklamasında tuttuğu sıraya rağmen, hakiki başlangıç noktası Descartes’tan ya da başka bir yazardan çıkarılmış bir cevher teorisi veya fikri değildir. (…) O kendi duygulanışlarının şuuruna sahiptir; nitekim, bir Bedeni olduğunu ve Beden hayatının hangi şartlarda sürüp gittiğini gözlem ile bilir. Fakat bu bir çeşit bilgi ise de, son derece eksik ve kederli bir bilgidir, kederlidir, çünkü eksiktir; şuur edinmek, gerçi insan için ıstırap çekmek değilse de, hiç değilse edilgin olmak, zor altında bulunmak, güdülmek, çoğu kere yük altında kalmaktır. Filozofun elinde, kurtulmak için nasıl bir araç vardır? Onun işi, hayatını bir araya getiren arazlardan, asıl kendi varlığını meydana getirmektir. (…)”
Hilmi Ziya Ülken
Leviathan
Yazar: Thomas Hobbes
Çevirmen: Semih Lin
Yayınevi: Yapı Kredi Yayınları
Sayfa Sayısı: 527
İngiliz filozof ve siyaset kuramcısı Thomas Hobbes’un (1588-1679) başyapıtı kabul edilen Levithan, özellikle, bir “din ve dünya devleti”nin oluşturulmasında bireyler arası toplumsal sözleşmeye verdiği önem ve ahlak kurallarını tamamen laik ve doğal bir temele oturtuşuyla dikkat çeker. Hobbes, 1651’de yayımladığı bu kitabında, “Tanrı’nın buyrukları” olan doğa yasalarından yola çıkarak, ideal devletin oluşturulması yollarını gösterir; ayrıca hem dinsel, hem de toplumsal-eğitimsel gerekçelerle çağının üniversite sistemine eleştiriler yöneltir. Leviathan, Batı siyaset biliminde Machiavelli’nin Hükümdar’ı ölçüsünde önemli bir başyapıttır.